Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Abu Dhabi Ekonomik Kalkınma Bölümü Başkanı Ali Al Mansoori, varil başına 50 dolardaki petrolün "dünyaya bir hediye" olduğunu, zira fiyatlarının ekonomik büyümeyi destekleyecek denli düşük olması gerektiğini söyledi.

Al Mansoori, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nda (OPEC) dördüncü en büyük petrol üreticisi Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkentinde verdiği mülakatta, Al Mansoori, fiyatların 45 dolar ile dip yaptıktan sonra gelecek yıl muhtemelen 60 dolarda olacağını söyledi. Brent petrolü, küresel aşırı arz ortamında, bu yıl yüzde 16 düştü ve Cuma günü 47.99 dolardan kapandı.

Al Mansoori, "Petrol fiyatlarının 50 dolara düşmesi dünyaya bir hedeiye," dedi ve "Petrolün 50 dolarda kalmasından hoşnut muyuz? Mutlak bir şekilde hayır. Petrolün 70 dolar, 80 dolara çıkmasını istiyoruz, ancak bunun ötesi sanırım ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecektir" şeklinde konuştu.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Ekim ayı piyasa raporunda yer verdiği tahmine göre, petrol talebi büyümesi, gelecek yıl dünya ekonomisindeki zayıf görüm ortamında gerilemeden önce, günlük 1.8 milyon varil ile beş yılın en yüksek seviyesine çıktı. Raporda, yaptırımlarının gevşetilmesi ile birlikte İran'ın daha fazla petrol ihrac etmesine bağlı olarak, piyasada 2016 yılı boyunca muhtemelen aşırı arz durumunun süreceği kaydedildi.

Kazan-Kazan

50 dolar ile 60 arasındaki petrolün "kazan-kazan durumu" olduğunu, zira bundan üreticilerin olduğu gibi tüketicilerin de kazançlı çıktığını söyleyen Al Mansoori, "Alıcılar için bu durum bir fırsat. Zira bunlar önümüzdeki beş yıl boyunca, nihayetinde emtia kıt hale geleceğinden dolayı, ekonomik büyüme politikalarını oluşturmak için mümkün olduğu kadar bunu kullanacaklar," şeklinde konuştu.

Düşen petrol fiyatlarının Abu Dhabi'nin gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) gelecek yıl değişmeyeceği anlamına geldiğini belirten Al Manspoori, "Emirlik ekonomiyi büyütmek için elinden geleni yapıyor, ancak eğer yapmazsak, gelecek yılı bir zorluk olarak alır, bu zorluğu fırsata çevirir ve 2017'yi güçlü büyümeyle geçeriz" dedi.

Al Mansoori, ancak Abu Dhabi'de büyük projelerin sürdüğünü, Abu Dhabi Uluslararası Havalimanı'ndaki Midfield Terminal Building  halen 2017'de açılmasının planlanırken, Louvre müzesinin bir branşının gelecek yıl açılacağını sözlerine ekledi. Al Mansoori, ayrıca, Abu Dhabi'de inşa edilecek Guggenheim müzesi için gelecek ay Los Angeles'ta mimar Frank Gehry ile bir araya geleceğini ve anlaşmanın imzalanması için yol alacaklarını söyledi.