Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi son dönemde sallantıda görünüyor ve gelecek hafta açıklanacak olan ve zayıf çıkması beklenen üçüncü çeyrek gayrı safi yurt içi hasıla (GSYİH) verisinin bu durumu teyit etmesi bekleniyor. Sonuç olarak, Fed'in tekrar gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tutması bekleniyor.

Çarşamba akşamı açıklanacak Fed'in faiz kararı ve Perşembe günkü GSYİH rakamı bu haftanın önemli konularından olacak.

ABD'de ikinci çeyrekte  yüzde 3.9 büyüyen ekonominin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin emdyanına göre yüzde 1.7 genişlemesi bekleniyor.

BNP Paribas'taKuzey Amerika'dan sorumlu baş ekonomisti Paul Mortimer-Lee, MarketWatch'a yaptığı değerlendirmede, "Zayıf veri ve ülke içi ve dışında süregelen ekonomik belirsizlikler, verilere bağımlı Fed'in şimdilerde sıfır faize sıkışması anlamına geliyor," dedi.

Büyük soru, Fed'in Aralık ayındaki toplantısı için bir işaret verip vermeyeceğinde.

MFR Inc.'nin şef ABD ekonomisti Josh Shapiro, "Politika açıklamasındaki imalar, Aralık ortasındaki toplantıda faiz artırımı ihtimaline yönelik ipucu yakalayabilmek için ölününe analiz edilecek" dedi.

Ancak analistler çok fazla ipucu beklemiyor.

Bank of America Merrill Lynch kıdemli ekonomisti Michael Hanson, "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), verilere bağımlı olduğunun üzerinde durarak, piyasaları yaklaşan politika değişiklikleri konusunda açık sinyaller geleceği beklentisinden uzaklaştırmaya çalışmakta. Bu nedenle, politika rehberliği söyleminde anlamlı bir değişiklil beklemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hanson, bunun Fed'in Aralık ayında faiz artırmayacağı değil, yalnızca komitenin seçenekleri açık tutmakta olduğu anlamına geldiğini kaydetti. Eylül ayında, 17 Fed yetkilisinden 13'ü, bu yıl sona ermeden önce faiz artırımını destekledi.

MarketWatch