Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Fed Başkanı  Ben Bernanke, yavaşlayan küresel ekonominin etkisine ilişkin değerlendirmenin ABD merkez bankasının ne zaman faiz artırımına gideceğine ilişkin kararında kilit öneme sahip olacağını kaydetti.

Bernanke Pazar günü CNN'den Fareed Zakaria'ya verdiği mülakatta, Fed Başkanı Janet Yellen'ı işaret ederek, "Zor kararlar almak durumunda," dedi ve "Yellen ve çalışma arkadaşlarının almak zorunda olduğu zor karar, yurt dışındaki sorunlara karşın, faiz artırımı için yeterli iç ivmenin olup olmadığıdır" şeklinde görüş bildirdi.

Bernanke, konut sektörü, otomobil satışları ve tüketici harcamalarını işaret ederek, "Dünyanın en büyük ekonomisi son dönemde oldukça güçlü olduğunun işaretini verdi," dedi ve 2014 yılında Bernake'nin yerine geçen Yellen için, "Böyle olsa bile, Çin dahil gelişen piyasalardaki zayıflığı düşünecek" şeklinde konuştu.

Fed politika yapıcıları, küresel ekonomideki yavaşlamanın arttığı bir ortamda, dokuz yıl sonra ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağını tartışıyor. Zayıf emtia fiyatlarından dolayı gelişen piyasalarda görülen yavaşlama, Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) bu ay 2015 yılı için küresel büyüme tahminini, Temmuz ayındaki seviyesi olan yüzde 3.3'ten, 2009'dan bu yana en zayıf seviye olan yüzde 3.1'e çekti.

Bernanke, Fed'in ne zaman faiz artırımına gitmesi gerektiğini düşündüğüne ilişkin soruya karşılık, "Ben onun selefiyim ve ikinci tahminde bulunarak ona daha fazla sıkıntı yaratmak istemiyorum" dedi.

Fed'in faiz toplantısı 27-28 Ekim'de gerçekleştirilecek.