Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Küresel hisse senetlerinde dört haftadır süren ralli, Avrupa'dan Çin'e, merkez bankalarından gelen açıklamaların küresel büyümeye yönelik tehditlerin altını çizmesi ile birlikte dururken, ABD Hazine tahvilleri yükseldive dolar değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, petrolün New York'ta 44 dolara doğru geri çekilmesi ile enerji şirketlerine gelen satışların etkisiyle iki ayın en yükseğinden geri çekildi. Stoxx Euorpe 600 Endeksi üç haftalık kazancın ardından düştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düşerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri iki günlük düşüşünü durdurdu. Doğalgaz ABD'de Nisan 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
.
Avrupa ve Çin'den geçen hafta gelen para politikasındaki gevşeme adımları ve işaretleri Ekim ayında hisse senetlerinde yaklaşık 5 trilyonluk değer artışı yaratan ralliye neden olurken, S&P 500 Endeksi'nin bu yıldaki kayıplarını yerine koymasını sağladı. Bu işlemler ayrıca, Hazine tahvillerin faizlerini iki haftanın en yüksek seviyesine çıkardı ve dolara 10 ayın en uzun rallisini yapmasında yardımcı oldu. Bu hareketler, yatırımcıların dikkatlerini yeniden küresel ekonomik büyümedeki zayıflığa çevirmesinden dolayı gerçekleşti

Zürih'te Bank J Safra Sarasin Ltd. stratejisti Alessandro Bee, "Geçen haftaki büyük rallinin ardından, piyasa soluklanıyor ve Draghi'nin konuşması ve Çin'deki gevşemenin ardından para politikasının görünümünü değerlendiriyor," dedi ve "Merkez bankaları, Fed'in bu haftaki toplantısı ile birlikte yeniden dikkatleri çekecek. Ekonomiye ilişkin görünümlerinin değişip değişmediğini görmek ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar Fed'in politika güncellemesi için Çarşamba gününe kadar beklemek durumunda kalırken, Japonya Merkez Bankası Cuma günü toplanacak. Merkez bankaları geçen hafta, büyümeyi desteklemek için Çin'in borç verme faizini düşürmesi ve Avrupalı yetkililerin ilave parasal teşviğe gidebileceklerinin işaretini vermesinin ardndan finans piyasaları üzerinde yeniden baskın hale geldi.

Piyasalar

S&P 500 Endeksi dört hafta üst üste yükseldikten sonra, New York saati ile 15:09'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Endeks Ağutos ayındaki en düşük seviyesinden yüzde 11 yükseldi ve 2011'den bu yana en iyi aylık performansına yöneldi.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 geçen haftanın son iki gününde, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin teşvik tedbirlerinin artırılabileceğini açıklamasının ardından Temmuz ayından bu yana en hızlı rallisini gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.5 geriledi.

Santa Fe, New Mexico'da Thornburg Investment Management Inc. hisse senedi işlemler müdürü Thomas Garcia, "Bu hafta oldukça büyük şirket karları var," dedi ve "Dünyada erhangi birinin Fed'in Ekim ayında faiz artırımına gitmesini beklediğini sanmıyorum, ancak Fed muhtemelen yakın gelecek için ne düşündüğü konusunda işaretler verecektir" şeklinde konuştu.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.06'ya indi. Faizler 23 Ekim'de yüzde 2.10 ile iki haftanın en yükseğine ulaştı. Almanya'nın 10 yıllıkalrının faizi iki baz puan düşüşle yüzde 0.50'ye geriledi.

Stamford, Connecticut'ta CRT Capital Group LLC devlet tahvili stratejisti Ian Lyngen, "Yavaş büyüme profiline sahip bir küresel ekonomi var, karlara ilişkin endişeleri görüyoruz ve tüm bunlar Fed'in faiz artırımını ertelemeye devam edeceğini işaret ediyor," dedi ve "Bu durum genellikle Hazine tahvilleri piyasasının destekleyicisi olarak görülür" yorumunda bulundu.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.2 düştü. Endeks Cuma günü itibariyle yükselişini yedinci güne taşıdı ve bu ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar ABD ile diğer merkez bankalarının ayrışmasından destek buluyor.

Londra'da Mizuho Bank Ltd. hedge fon satışları müdürü Neil Jones, "Fed'in korkusu doların bu hafta ışıltısının bir kısmını aldı," dedi ve "Dikkatler bu hafta Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası'ndan Fed'e kaydı. ABD verileri aşağı yönde hayalkırıklığı yaratabilir ve bu da doları aşağı çekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 düşüşle varil başına 44.13 dolara inerken, doğalgaz Nisan 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Petrol, artan ABD stoklarının küresel arz fazlasının süreceği beklentisini artırması ile birlikte, bu ayın başında 50 doların üzerine çıkan rallisini sürdüremedi.

Altın üç günlük düşüşünü durdurdu ve vadeli kontratlar yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,166.20 dolara ulaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endelsi yüzde 0.1 geriledi ve son beş gündeki dördüncü düşüşüne yöneldi. Ancak endeks Ekim ayında, Fed'in faiz artırımını erteleyeceği beklentisi ile halen yüzde 9.6 yukarıda ve Ocak 2012'den bu yana en yüksek aylık kazancına yöneldi.

(21:50'de güncellendi)