Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli liderler, bu hafta 13'ncü beş yıllık planı belirlemek üzere bir araya geliyor. Toplantı, Deng Xiaoping'in 1970'lerin sonunda ekonomiyi dünyaya açmasından bu yana ilk kez yüzde 7 seviyesinin altına inen büyüme ortamında gerçekleştiriliyor.

Ekonominin eski yönlendirileri olan imalat sanayi ve konut inşaat sektöründe sıkıntılar görülürken, tüketim, hizmet ve inovasyon gibi yeni alanlar büyümenin hızlanmasına yetecek denli gelişmiyor. Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2016-2020 dönemi planı, Çin'in yüksek gelir statüsüne yürüyüşünün bir sonraki adımı için gereken yapısal değişikliğin haritasını sunarken, büyümenin daha acil bir şekilde düzeltilmesi için bu yıl altı kez faiz indirimine gidildi.

Londra merkezli hedge fonu SLJ Macro Partners LLP'nin kurucusu Stephen Jen, "Yapısal reformların ivmesini korumasını sağlamak için defansif bir ekonomik teşviğe ihtiyaç var," dedi ve "Eğer büyüme çok fazla yavaşlarsa, yapısal reformların hızının da azaltılması gerekecek. Hükümet makro koşullar kötüleşmeden önce reformları yürütmek istiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Cuma günü, Çin Merkez Bankası gösterge faizi düşürereki deflasyon baskıları ile mücadele etmek ve yerel yönetimler ve özel sektör şirketlerinin finansman yükünü azaltmak için faiz indirimine gittiğini duyurdu. Çin2in merkez bankası ayrıca, Ağustos ayındaki yuan devalüasyonunun ardından yoğunlaşan sermaye çıkışları ile birlikte piyasada azalan paranın olumsuz etkisini gidermek için, bankaların merkez bankasında tutmak zorunda oldukları karşılık miktarını azaltarak piyasaya likidite de sağladı.

Reform ve teşvik arasındaki dengeyi sağlamaya yönelik hareketler dahilinde, merkez bankası Cduma günü, faiz indirimi yanında mevduat faizleri için uyguladığı tavanı da kaldırdı