Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:30'da güncellendi)

Altın, doların zayıflaması ve bunun sonucu metalin alternatif yatırım olarak cazibesinin artmasının etkisi ile son üç haftanın en uzun kayıp dönemini sonlandırdı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, traderların Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra yapacağı ilk faiz artırımına ilişkin kararını beklemeleri ile birlikte düştü ve Ocak ayından bu yana en uzun rallisini bitirdi. Fed politika yapıcıları bu hafta bir araya gelecek ve traderlar, Aralık ayındaki toplantıda faiz artırımı ihtimalini yüzde 36 olarak görüyor. Yğksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Altın, ABD'de düzensiz ekonomik büyüme ve ABD dışındaki ekonomilerin teklemesinin, Fed'i faiz artırımı için ekonominin daha sıkı para politikası ile baş edebileceğine ilişkin daha fazla işaret beklemeye yöneltmesinin ardından, Ocak ayından bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi. Altın, öte yandan, ABD'de birinci el konut satışlarının Eylül ayında 10 ayın en düşük seviyesine indiğini gösteren verinin ardından kazancını genişletti.

Chicago'da  RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Phil Streible, "Zayıf dolar altın piyasasına biraz destek veriyor," dedi ve "Fed'in bu hafta birşey yapmayacağı büyük ölçüde bekleniyor, zira çok fazla küresel zyıflık söz konusu" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 10:24'te ons başına 1,167.50 dolara çıktı ve 1 Ekim'den bu yana en uzun düşüş dönemini sonlandırdı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son 100 günün ortalamasının yüzde 41 altındaydı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün sürecek toplantısına Salı günü başlayacak. Fed, para politikasını sıkılaştırma kararı almada büyüme, enflasyon ve işgücü piyasası verilerine ağırlık verirken, Çin Merkez Bankası geçen hafta faiz indirdi ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi teşviğin artırılabileceğinin işaretini verdi.

Altının Fed toplantısı öncesi dalgalı seyri hedge fonlarını şaşırttı. Para yöneticileri, ABD hükümet verilerinin gösterdiği üzere, son dokuz haftanın beşinde altın üzerinde yanlış yönde bahis koydu. Geçen hafta, spekülatörler, Ağustos ayından bu yana en büyük fiyat düşüşünü göstermeden hemen önce, altında net uzun pozisyon sayısını Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

UBS Group AG, raporunda, "Fed'in hareketi konusunda piyasa beklentilerindeki dalgalanmalar muhtemelen altını yönlendirmeye devm edecek ve ABD verilerine karşı duyarlılık sürecek" dedi ve "Altnda zayıflık, Fed'in fai artırımının yeniden fiyatlanmaya başlaması ile birlikte yeniden başlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Gümüş vadeli kontratları yükselirken, palladyum ve platin kontratları değer kaybetti.

(20:30'da güncellendi)