Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin Merkez Bankası’nın derinleşen ekonomik yavaşlamayı hafifletmek amacıyla gösterge borç verme faizini düşürmesinden sonra yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, CUma günü 19 Ağustıos'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapatmasının ardından yüzde 0.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:00'da 136.15 puana çıktı. Endeks bu ay, Cuma günü itibariyle, FEd'in faiz artırımını öteleyebileceği beklentileri ve diğer merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için daha fazla gevşemeye gideceklerini işaret etmeleri ile yüzde 9.7 yükseldi. Çin, Cuma günü bu yıl altıncı defa faiz indirimine gittiğini ve mevduat bankalarının zorunlu karşılık oranlarını düşürdüğünü açıkladı.

Sydney’de AMP Capital Investors Ltd. küresel stratejisti Shane Oliver "Devam eden parasal genişleme programı açıkça belli ki büyümeyi desteklemeyi hedefliyor ve bu büyük bir artı. Parasal koşulların geniş kalması, küresel ekonomik toparlanmaya yardımcı olabilir” dedi.

Çin Merkez Bankası, Cuma günü internet sitesinden yaptığı açıklamada, bir yıllık borç verme faizini yüzde 4.6’dan yüzde 4.35’e ve bir yıllık mevduat faizini yüzde 1.75’ten yüzde 1.5’a çektiğini duyurdu.Zorunlu karşılık oranları tüm bankalar için 50 baz puan indirilirken, bazı kurumlara özel 50 baz puan ek indirim yapıldı.

Çin Komünist Partisi, ekonominin yüzde 7 büyüme seviyesinin altında seyrettiği bir ortamda, 2016-2020 yıllarına yönelik bir şablon oluşturmak amacıyla Pazartesi günü toplanıyor. Çin, 1970’lerin sonlarından beri ilk defa yüzde 7’nin altında büyüme gösterdi.