Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki faiz indirimi ve ABD'de sondaj faaliyetlerindeki yavaşlamayla dalgalanan ham petrol fiyatları yaklaşık 4 haftanın en düşük seviyesinden işlem görüyor.

Vadeli kontratlar New York'ta %0.5 yükseliş ve %0.4'lük düşüş arasında gidip geldi. Baker Hughes'e göre, ABD'de faaliyetlerini sürdüren petrol ve gaz sondaj kuleleri önceki 3 haftada 45 adet düşerken 23 Ekim'de biten haftada da 1 adet düştü.

Dünyanın ikinci en büyük ham petrol tüketicisi olan Çin Cuma günü deflasyonist baskılar ve ekonomideki yavaşlamayla mücadele etmek için faiz indirmişti. Çin böylece bir yılda 6. kez faiz indirimine gitti.

ABD'de petrol stoklarındaki artış ve küresel arz fazlasının devam edeceğine dair spekülasyonla petrol bu ay 50 doların üzerinde kalmayı başaramadı.

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol küresel petrol piyasasında arz bolluğunun en az 2016 yılı ortasına kadar devam edeceğini belirtti.

Aralık vadeli ham petrolün varil fiyatı 10 sent yükseldi ve 44.70 dolar oldu. Kontrat, cuma günü 44.60 dolarla 28 Eylül'den beri en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar bu yıl yüzde 16 düştü.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 7 sent yükseldi ve 48.06 dolar oldu. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.9 geriledi.

Sydney'deki Ayers Alliance Securities'ten  Jonathan Barratt petrol fiyatlarını önümüzdeki dönemde güçlü dalgalanmaların beklediğini söyledi.