Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Hizmet sektörü güven endeksi ekimde yüzde 0,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,7 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ekim ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, eylülde 97,54 olan hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 0,1 artarak ekimde 97,63 değerine ulaştı. 

Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının yükselmesinden kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise düştü.

Hizmet sektöründe geçen aya göre hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 0,3 artarken, iş durumu endeksi yüzde 0,8 geriledi. 

Perakendede güven arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,7 artış gösterdi. 

Eylülde 96,27 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, ekimde 98,68 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki yükseliş, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının yükselmesinden kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 1,9 ve iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 7,4 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 0,8 geriledi. 

İnşaat sektörü güven endeksi azaldı

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azaldı. Geçen ay 80,42 olan inşaat sektörü güven endeksi, şubatta 80,02 değerine geriledi.

İnşaat sektörü güven endeksindeki düşüş alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise artış gösterdi.

İnşaat sektöründe geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 4,4 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 2,1 arttı.

 

 

AA