Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetlerinin çoğu, Çin Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin Şangay Bileşik Endeksini iki ayın zirvesine taşıması ile yükseldi ve enerji hisselerine gelen satşların etkisini dengeledi. Malezya ringiti ve Güney Kore wonu geri çekildi.

Şangay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 yükseldi ve on yıllık tahvilin faizi 2009’dan beri en düşük seviyesine geriledi. Filipin hisseleri, kazançlarını beşinci güne taşıyarak toplam yüzde 1.9 artış sağladı. SK Innovation Co., Seul’da üç ayın zirvesinden inerken, enerji hisselerindeki düşüşü tetikledi. Ringit ve won, dolar karşısında yüzde 0.6’dan fazla zayıfladı. Polonya zlotisi, muhalefet partisinin seçimi kazanmasının ardından euro karşısında dalgalandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, 297 hisse senedinin değer kazanması ve 208 hisse senedinin değer kaybetmesiyle ile birlikte sabit kalarak, Hong Kong saatiyle 13:25’te 868.52 puan seviyesinde seyretti. Gösterge, Euro Bölgesi'ndeki parasal teşvik beklentileri nedeniyle Nisan’dan beri en uzun haftalık kazancını gerçekleştirdi. Çin, Cuma günü bu yılki altıncı faiz indirimine gitti ve bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürdü.

Manila’da Rizal Commercial Banking traderı Nescyn Presinede “Çin faiz indirimi, ekonomik büyümeyi hızlandırmak için gerekli her şeyin yapıldığı sinyaliyle uygun karşılandı. Faiz indirimi bazı yatırımcıların, Çin’in yavaşlamasının beklenenden hızlı olduğu endişelerine kapılmalarına neden oluyor” dedi.