Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları Fed'in bu haftaki faiz kararı öncesinde çoğu büyük para birimine karşı düşüyor.

Gelişen ülke piyasalarındaki zayıflama, Çin Merkez Bankası'nın faizlerde indirime gitmesinde etkili olurken ve Avrupa Merkez Bankası ek parasal genişleme seçeneğini değerlendireceği sinyalini verirken Fed'in bu haftaki toplantısında daha güvercin söylemlerde bulunabileceği belirtiliyor. Londra'daki Mizuho Bank'tan Neil Jones'a göre bu durum dolar üzerinde baskı yapacak.

Jones bu hafta piyasalarda odak noktasının Avrupa ve Çin Merkez Bankaları'ndan Fed'e kayacağını belirtti ve Fed endişelerinin dolarda düşüşe neden olabileceğini söyledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saatiyle 07:47'de yüzde 0.2 gerileyerek 1,209.45 oldu. 7 gün yükselen endeks geçen hafta 2 Ekim'den beri en yüksek seviyeyi görmüştü. Endeks, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteriyor.

Geçen hafta yen karşısında yüzde 1.7 yükselen dolar yüzde 0.4 düşüşle 120.99'ten işlem görüyor. Euro/Dolar paritesi hafif değişimle 1.1026 oldu. Parite, 1.0989'la 11 Ağustos'tan beri en büyük düşüşü kaydetmişti. Dolar Türk Lirası karşısında ise 2.8881 seviyelerinden işlem görüyor.

Fed kararı bekleniyor

ABD Merkez Bankası bu hafta faiz oranlarını neredeyse 10 yıldır ilk kez artırıp artırmamayı tartışacak. FOMC'de oy hakkı bulunan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Tarullo 2015 yılında bir faiz artışından yana olmadığını söylemişti. Birçok diğer Fed yetkilisi ise ekonomide herşeyin yolunda gitmesi durumunda Merkez Bankası'nın bu yıl faiz artışına gidebileceğinin sinyalini verdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, ABD'de bu hafta açıklanacak olan yeni konut satışlarının düşmesi, işsizlik maaşı başvurularının ise artması bekleniyor.

Bloomberg'in fed fonları vadeli işlemlerinden derlediği verilere göre, Aralık ayı için faiz artış beklentisi yüzde 64'ten yüzde 36'ya indi.