"Dolar/TL'de direnç 2.9637, destek 2.8597 seviyelerinde"
Bloomberg stratejisti Mark Cudmore, seçimlerden çıkabilecek olası sonuçlara göre TL'nin dolar karşısındaki seyrini değerlendirdi
Bloomberg Stratejisti Mark Cudmore, Türk Lirası'nın seçimlerin ardından, olası koalisyon görüşmeleri sırasında muhtemelen kademeli bir şekilde zayıflayacağını ve ardından, koalisyon hükümeti kurulursa, orta vadede gücünü sürdüreceğini söyledi.
Cudmore, değerlendirmesinde, Haziran ayındaki seçimlerin ardından koalisyon hükümetinin kurulamaması sonrası Pazar günü seçimlerin yenileneceğini ve bu seçimlerde de, genel beklentiye paralel olarak, çoğunluğu sağlayan bir parti çıkmaması durumunda, koalisyon kurulabilmesi için birkaç hafta sürebilecek müzakerelerin olabileceğini söyledi.
Cudmore, partilerin hükümette güçlerini artırmak için müzakereler sırasındaki söylemlerinin ilk başta olumsuz algılanabileceğini, ancak bunun "ısırmaktan ziyade havlamak" olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Öte yandan, Cudmore, müzakere döneminin uzaması durumunda, hükümetin yine kurulamayabileceği riskinin artmasına bağlı olarak, Türk Lirasının kademeli olarak zayıflayabileceğini belirtti.
Cudmore, dolar/TL'de ilk direncin 3 haftalık çift tepe formasyonu seviyesi olan 2.9637/38'de olduğunu, eğer müzakere görüşmeleri uzarsa, ardından 2.9875/85 direncinin test edilebileceğini ve bu seviye yukarı yönde kırılırsa, teknik olarak 3.0752'deki rekor seviyenin gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
Cudmore, koalisyonun bu kez kurulma ihtimalinin yüksek olduğunu ve en muhtemel kombinasyonun AKP/CHP olduğunu, zira Haziran seçimlerinden sonuç elde edilememesinden siyasetçilerin fayda sağlamadığını sözlerine ekledi.
Böyle bir kaolisyon, Cudmore'a göre, dolar/TL'nin 10 haftanın en düşük seviyesi olan 2.8597'deki kritik orta vadeli destek seviyesinin test etmesine neden olabilir.
Cudmore ayrıca, seçimlerin ardından ilk olarak AKP'nin tek başına iktidara gelip gelmediği ve HDP'nin parlamentoda temsil için gereken yüzde 10 barajını aşıp aşmadığına bakılacağını belirtti ve "AKP'nin tek başına iktidarı, Türk Lirası için genel anlamda pozitif olacak. Zira nihayetinde yeni bir hükümet kurulacak ve yatırımcılar bunu istikrarın süreceği şeklinde algılayacak" yorumunda.
Cudmore analizinde, AKP/CHP koalisyonunun Türk Lirası için en iyi sonuç olduğunu, zira bunun nüfusun önemli bölümünün desteği anlamına geldiğini, AKP'nin gücüne karşı kontrol ve denge sağlayacağını ve her iki partiden de deneyimli ve güçlü adayları içerdiğini ifade etti.
Seçim sonuçlarının bazı olumsuzlulara da yol açabileceği uyarısında bulunan Cudmore, "Eğer seçimlerden sonra AKP seçmeni olmayanlar Erdoğan'ın artan gücünden endişe duyarak protestolara girişirlerse, volatilite devam eder," dedi ve "HDP barajı aşamazsa, barış sürecinin yeniden başlatılması ihtimalinin azalması ile birlikte şiddet olayları artabilir" şeklinde görüş bildirdi.
Hükümetin 45 günlük müzakere süresinde kurulamaması durumunda, Cudmore'a göre, Türk Lirası sürekli ve güçlü bir şekkilde baskı altında kalacak.