Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), enerji fiyatlarındaki düşüşün, üye ülkelerde enflasyon oranının da inmesine yol açtığını bildirdi.
OECD üye ülkelerle ilgili eylül ayı tüketici fiyat endeksi raporunu bugün açıkladı.
Rapora göre, üye ülkelerde Ağustos ayında yıllık bazda ortalama yüzde 0.6 olan enflasyon oranı, eylül ayında yıllık olarak yüzde 0,4'e geriledi.
Enerji fiyatlarının ağustos ayında yıllık bazda yüzde 10,2 düştüğü hatırlatılan raporda, yine yıllık bazda eylül ayında enerji fiyatlarının 12,4'e indiği kaydedildi. Raporda, ''enerji fiyatlarındaki düşüşün, enflasyon oranın gerilemesinde etkili olduğu'' yorumunda bulunuldu.
OECD raporuna göre eylül ayında yıllık bazda gıda fiyatlarındaki enflasyon oranı yüzde 1,4 artış gösterdi.
Gıda ve enerji dışındaki enflasyon oranı ise eylül ayında, ağustos ayına oranla yıllık olarak ortama yüzde 0,1 puan artarak yüzde 1,8 olarak belirlendi. AB ülkeleri için ise bu oranın yüzde 0.9 olduğu kaydedildi.
Euro bölgeleri ülkeleri içinde gıda ve enerji fiyatları da dahil olmak üzere tüketici fiyatları endeksi eylül ayında yıllık olarak yüzde eksi 0.1 olarak kayda geçti. Bu oran ağustos ayında yüzde 0,1 olarak belirlenmişti.
OECD raporuna göre, eylül ayında Türkiye'de yıllık enflasyon oranı 7,8 olarak kayıtlara geçti.
Raporda G-20 ülkeleri içinde yine eylül ayından Rusya'daki enflasyon oranı yüzde 15,7 olarak belirlenirken Arjantin'de yüzde 14,4 ve Brezilya'da ise yüzde 9,5 olarak kayıtlara geçti.
G-20 ülkelerinin tamamında ise ağustos ayında yüzde 2.5 oranındaki yıllık enflasyon oranı eylül ayından yüzde 2,4'e indi.
AA