Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul'da en yüksek piyasa değerine sahip 20 şirketin 9 aylık karları geçen yılın aynı dönemine göre düşüş kaydederek toplam 18,5 milyar liraya geriledi.

Borsa İstanbul'da bankaların dışında kalan şirketler arasında en yüksek piyasa değerine sahip 20 şirketin cari fiyatlarla değeri 286,1 milyar lira ile halka açık tüm şirketlerin piyasa değerinin neredeyse yüzde 50'sini oluşturuyor.

Borsa İstanbul'un finans dışı 20 en büyük şirketinin 9 aylık toplam karları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 gerileyerek 18 milyar 984 milyon liradan 18 milyar 508 milyon liraya geriledi. 20 şirketin içinde 6'sının karı düşerken, 3 şirket kardan zarara geçti ve 11 şirket ise karını artırdı.

Karını en fazla artıranlar Kent Gıda, Türk Hava Yolları ve Şişe Cam olurken, kardan zarara geçen şirkeler ise; Anadolu Efes, Aselsan ve Türk Telekom olarak sıralandı.

- Satışlar yüzde 5,6 artarak 216 milyar liraya yükseldi

20 dev şirketin toplam satışları 9 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 204,1 milyar liradan 215,5 milyar liraya çıktı. Satışları en fazla artan şirketler sırasıyla yüzde 44,8 ile Ford Otosan ve yüzde 34,2 ile Tofaş Otomobil Fabrikaları, satışları düşen 4 şirket ise Emlak Konut GYO, Enka İnşaat, Koç Holding ve Tüpraş oldu.

Şirketlerin Faiz Amortisman Vergi Öncesi Karlarına (FAVÖK) bakıldığında ise toplam karın yüzde 25,4 artarak 26,8 milyar liradan 33,7 milyar liraya yükseldiği görülüyor. 9 aylık finansal sonuçlara göre sadece 2 şirketin FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre azalırken, en fazla artıran şirketler ise Tüpraş, Koç Holding ve Ford Otosan oldu. FAVÖK'ü düşen iki şirket ise yüzde 44,1 ile Emlak Konut GYO ve yüzde 0,7 ile Ereğli Demir Çelik olarak sıralandı.

Analistler, 2015 yılının özellikle 3'üncü çeyreğinin, yurt içinde 7 Haziran seçimleri sonrasında oluşan siyasi belirsizlik, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin endişelerle geçtiğini belirtiyor.

- Son çeyrekte azalan belirsizlik pozitif yansıyabilir

Belirsizliklerle artan döviz kurlarının kambiyo zararı, yükselen faizlerin ise finansman maliyetlerini artırması kanalı ile karlılıkları olumsuz etkilediğini ifade eden analistler, ayrıca yurt içi talepteki düşüş ve Avrupa pazarındaki ekonomik toparlanmanın yavaş olmasının da ciro artışını sınırladığına dikkati çekiyor.

Analistler, 1 Kasım genel seçiminin ardından yurt içi siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını, dolayısıyla bilançolarda toparlanmaların görülebileceğini, buna karşın yurt dışı belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle çok pozitif gelişmeler beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.

AA