Bakan Işık: Türkiye'de elektriğin yüzde 5'i güneşten karşılanacak
Sanayi Bakanı Işık, "Konya Karapınar'ın ardından Türkiye'nin 2. enerji ihtisas bölgesini Niğde'nin Bor ilçesinde kuruyoruz" dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 2. enerji ihtisas bölgesinin Niğde'nin Bor ilçesinde olacağını belirterek, 2 bin 539 hektar büyüklüğündeki bölgede 1.300-1.500 megavat kurulu güç kapasitesine sahip güneş enerjisi santralinin kurulabileceğini bildirdi. Işık, söz konusu santralin yılda 2-2,4 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşebileceğini ifade etti.
Niğde'nin Bor ilçesindeki bazı alanların Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bu kararla, Bor ilçesi, Türkiye'nin 2. enerji ihtisas endüstri bölgesi oldu.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Işık, dünya nüfusunun, sanayileşmenin ve bunlara paralel enerji ihtiyacının her geçen yıl arttığını söyledi.
Buna karşın, fosil kaynakların hızla tükendiğine işaret eden Işık, bu durumun da yenilenebilir kaynaklarından enerji üretiminin önemini daha da ön plana çıkardığını kaydetti.
Yenilenebilir enerjide en önemli kaynaklardan birinin güneş olduğunu dile getiren Işık, "Tüm dünya gibi biz de enerji arzının güvenliği ve sürekliliği için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Maalesef cari açığımızın en önemli nedeni ödediğimiz enerji faturası. Bu sorunu da ancak yerli kaynakları artırarak, çözebileceğimizi biliyor ve buna yönelik çalışmalarımızı artırıyoruz" dedi.
"Güneşteki avantajımızı değerlendirmek istiyoruz"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli incelendiğinde, bu alanda yatırım yapmış bir çok ülkeye göre daha avantajlı bir bölgede yer aldığını söyledi.
Bu avantajı en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:
"Konya Karapınar'ın ardından Türkiye'nin 2. enerji ihtisas bölgesini Niğde'nin Bor ilçesinde kuruyoruz. 2 bin 539 hektar büyüklüğündeki bölgede tüm arazilerin yatırımcılara tahsis edilmesi durumunda 1.300-1.500 megavat kurulu güç kapasitesine sahip güneş enerjisi santrali kurulabilecek ve bu santraller tarafından 2-2,4 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşebilecek. Bölgenin tam kapasite ile faaliyete geçmesi halinde 1,3-1,5 milyar avroluk yatırım gerçekleşmesini bekliyoruz.
Öte yandan, ileriki aylarda işlemlerini tamamlamayı hedeflediğimiz Karaman ve Van'daki enerji ihtisas bölgelerinin de hayata geçmesiyle günümüz rakamlarıyla bakıldığında Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 5'i güneşten elde edilebilecek."
AA