Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:45'te güncellendi)

Emtia grubundaki kayıplar, doların kazançlarını genişletmesi ile birlikte, sanayi metalleri ve petroldeki düşüşlerin öncülüğünde derinleşti. Avrupa hisse senetleri, son dört haftanın en büyük haftalık çıkışını gerçekleştirmesinin ardından geri çekildi.

Ham petrol, Fed yetkililerinden gelen yotumların Aralık toplantısında faiz artırımına gidileceği olasılığını güçlendirmesi ve bunun sonucu doların değer kazanmasının ardından varil başına 42 doların altına düşerken, petrol 2009'dan bu yana görülmeyen seviyelere indi. Nikel yüzde 4.1 düştü ve altın değer kaybetti ve bu durum Bloomberg Emtia Endeksi'nin 16 yılın en düşük seviyesine inmesine yardımcı oldu. Rus rublesi ve Avustralya doları, emtia üreticisi ülkelerin para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti. Stoxx Europe 600 Endeksi düşerken, euro dolar karşısında yedi ayın en düşük seviyelerine indi.

Singapur'da ING Groep NV Asya araştırma müdürü Tim Condon, "Bu, risk alınması için olumlu bir ortam değil," dedi ve "Likidite, insanların Aralık ayında Fed'in ne yapacağını beklemesi ile birlikte kurumaya başladı. Çin'e ilişkin endişeler sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Dolarda bu yıl görülen yükselişler, aynı zamanda dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin'deki ekonomik yavaşlama ile birlikte ham madede fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. San Francisco Fed Başkanı John Williams, haftasonu yaptığı değerlendirmede, Fed'in Aralık ayında yapacağı 2015 yılının son toplantısında faiz artırımı için "güçlü bir durum" olduğunu kaydetti. Tarım emtiası, Pazar günü Arjantin'de yapılan seçimleri Mauricio Macri'nin kazanmasından olumsuz etkilendi. Zira Macri'nin caydırıcı ihracat vergilerini kaldırması ve bunun sonucu yaklaşık 8 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı için yolun açması bekleniyor.

Piyasalar

Bakır 2009'dan bu yana ilk kez ton başına 4,500 doların altını görürken, nikel Temmuz 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Çinko ise Londra saati ile 08:13'te yüzde 2.5 aşağıda seyrediyordu ve Cuma günü Çin'de üreticilerin üretimi kısacağını açıklamasının ardından gelen kazançlarını geri verdi.

Hong Kong'da Argonaut Securities analisti Helen Lau, "Talep şu anda halen emtia için kilit faktör ve arz disiplini ve üretim kısıntıları belirsiz" dedi ve "Lokal üreticilerin üretümi artırma ve daha önce yaptıkları üretim kesintilerini iptal etme olasılığı var. Zira herkes halen bu fiyatardan nakit akışının sürmesini istiyor" şeklinde konuştu.


Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.1 düşerek vaaril başına 40.61 dolara geriledi. Venezüela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino'ya göre, petrol fiyatları, OPEC piyasaya istikarar getirmek için harekete geçmezse, 25 dolar civarına düşebileceğini söyledi.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,072 dolara indi.

Hong Kong'da Bank of East Asia Ltd. Döviz analisti Kenix Lai, "Gelişen piyasalar, Aralık ayında ABD'de faiz artırımının neredeyse kesin olmasının baskısı altında," dedi ve "Dolar daha da güçlenecek ve Çin'in temel ekonomik göstergeleri iyileşme işaretleri göstermiyor" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin Cuma günü enflasyonu hızlandırmak için ne gerekiyorsa yapılacağını kaydetmesinin ardından 1.0601 ile son yedi ayın en düşük seviyesine indi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerken, Japonya haric MSCI Asya Pasifik Endeksi, ham madde grubunu içeren endeks yüzde 1.1 kaybının ardından, yüzde 0.2 geri çekildi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) E-mini vadeli kontratları,gösterge endeksin 2015 yılının en iyi haftalık performansını göstermesinina rdından yüzde 0.2 geri çekildi.

(12:45'te güncellendi)