Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Moody's: Türk bankalarının karı üzerinde baskı devam eder

Moody's: Türk bankalarının karı üzerinde baskı devam eder

Moody's analisti Pipia, Türk bankalarının karları üzerindeki baskının bir süre daha devam edebileceğini kaydetti

Giriş: 23 Kasım 2015, Pazartesi 07:41
Güncelleme: 24 Kasım 2015, Salı 12:42

Türkiye'nin seçimlerin artdından yeniden tek parti iktidarına dönmesi, banka hisselerinin fiyatlarının artmasına neden oldu, ancak banka karları üzerindeki baskının bir süre daha sürebileceği kaydediliyor.

Londra'da Moody's'in bankalar analisti Irakli Pipia, bunun birçok ekonomik gösterge tarafından söylenen bir hikaye olduğunu kaydetti. Pipia, özellikle mevduat büyümesindeki yavaşlamaya ve yabancı kaldıracındaki artışa dikkat çekti. Her iki faktör de karlılıktaki sıkıntının devam edebileceğini işaret ediyor.

1 Kasım seçimlerinden çıkan sonuç Türkiye'de bankacılık endeksinin yüzde 9.4 artmasına neden olurken, üçüncü çeyrek karları biraz daha az mutlu bir tablo çizdi. Dolar bazında, Borsa'daki üç büyük banka, beş yılı aşkın sürenin en kötü çeyreğini geçirdi.

Pipia, İstabul'da verdiği mülakatta, "Siyasi belirsizlik azaldı, ancak bankalar için temel faaliyet koşulları değişmedi," dedi ve "durumun iyileşmesi için, uzun vadeli dğeişikliklerin yapılması ve karlılığın yeniden şekillendirilmesi gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Düşen karlılığın nedenlerinden biri ivme.

Pipia'ya göre, reform çabaları olmaksızın, düşen karlılık kendi kendini düzelten bir yapıya kavuşamaz. Pipia, "Yatırımcılara gitmeli ve daha fazla paraya ihtiyacınız olduğunu söylemelisiniz. Bu, ya daha fazla ödeme yapmaya ihtiyacınız olduğu ya da daha fazla karlılık sağlayabilme yeteneğinizi gösterme ihtiyacında olduğunuz anlamına gelir" dedi ve "Şu anda, böyle bir durum yok" şeklinde konuştu.

2010 yılında, Türk varlıkları üzerinden gelirler, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC'tekilerinkinden daha yüksekti. Ancak o dönemden sonra, Pipia'ya göre, Türkiye'de varlık getirisi her yıl düştü ve böyle bir trend benzer ülkelerde görülmedi. Pipia, bu gidişin sürmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Diğer bir faktör Türklerin tasarruf konusundaki isteksizliği.

Türkiye'de krediler mevduatlardan daha hızlı büyüyor. Hükümet son 10 yılda yüzde 25'ten daha hızlı büyüyen kredileri yavaşlatma yolunda aldığı tedbirler başarılı olurken, mevduat büyümesi de yavaşladı. Türkiye'nn kredi-mevduat rasyosu 2011'de yüzde 10'ü geçti ve bu dönemden bu yana her yıl yükseldi.

Pipia, mevduatlardaki durgun artışın bankaları açıklarını kapatmak için dış finansmana yönelttiğini söyledi. Moody's analisti, "Eğer çift haneli büyümek istiyorsanız, ilave para girişine ihtiyacınız var. Zira iç mevduat hızlı büyümüyor. Bu durum, Türkiye'deki mali sektör büyümesinin yatırımcı beklentisi konusu haline getiriyor" şeklinde.

Sermaye piyasalarından fonlamanın artması ile birlikte, bankalar bu yatırımcıların yaklaşımlarına daha bağımlı hale geldi. Türk bankalarının sermaye piyasalarından borçlandığı miktar 2010dan bu yana iki kattan fazla arttı. Toptan fonlamalarda son artışlar, Pipia'ya göre, karlılıkta düşüşe neden oldu ve sermaye tamponlarını aşındırdı.

Pipia, "Dış fonlamadaki güçlü artış, bunun bir bölümünün uzun vadeli olmasından dolayı hafifledi, ancak sermayeye karşı borçlanılan miktar birkaç yılı önce borçlanılan miktarın oldukça üzerinde" dedi ve "Şimdi aynı yerde kalmak için daha hızlı koşmak zorundasınız" şeklinde görüş bildirdi. Türk bankalarının borç çevirme yükü Moody's tarafından endişe kaynağı olarak gösteriliyor.

Bloomberg'in anketine katılan 30 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Türkiye ekonomisinin 2015 yılında yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor.

Moody's ise Türkiye ekonomisinin 2015 yılında yüzde 2.9 büyüyerek, geçen yılki seviye ile aynı kalmasını bekliyor. Bu durum, Türk bankalarının karlılığının yönlendirilmesinde bu dış faktörlerin önemini artırıyor. Pipia, "GSYİH büyümesine yönelik tahminimiz halen yüzde 3'ün altında, bu nedenle, kaydadeğer bir yukarı trendi destekleyecek temeller göremiyoruz" dedi ve "Bir çeyreklik ya da iki çeyreklik yükselişleri gözardı etmiyoruz, ama bu sürdürülebilir bir trend olmayacak" şeklinde konuştu.

Öte yandan Türk bankaları da halen beklenmedik bir şekilde güçlü.

Yılın başında, Moody'sTürk bankalarında kötü kredi rasyosunun, Türk Lirası'ndaki zayıflığın şirketlerin döviz borçlarını ödeyebilme gücünü zayıflatması ile birlikte, finansal krizden bu yana en yüksek seviyesine çıkacağı tahmininde bulundu. Ancak bu gerçekleşmedi. Türk Lirası'nın yıl başından bu yana yüzde 18 değer kaybetmesine karşın, geri ödenmeyen kredi rasyosu 2015 yılı boyunca GSYİh'nın yüzde 2.9 civarında kaldı.

Pipia, kötü kredilerin azaltılması ve küçük şirketlierin ve bireylerin döviz cinsinden borçlanmalarını önleyen regülasyonları işaret ederek, "Kötü krediler oranı beklendiği kadar bozulmadı," dedi ve "Döviz kredilerine baktığınızda, bunların şirketlerin karşılayabilecekleri seviyelerde yoğunlaştığını görürsünüz" şeklinde konuştu.