Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi Türk ve Rus varlıklarında sert hareketlere neden olsa da bu olay bir ilk değil.

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus yapımı Su-24 tipi savaş uçağının düşürülmesi ve ardından gelen Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarıyla Rusya ile Türkiye Borsaları gelişen piyasalardaki düşüşe öncülük etti.

Genelkurmay Başkanlığı geçtiğimiz ay da Türk hava sahası içerisine giren bir hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı. Hava aracının Rusya'ya ait olduğu endişesi Ruble ve Türk lirası varlıklarda satışa neden olmuş ancak daha sonra düşen aracın "insansız hava aracı" olduğu öğrenilmişti.

Danske Bank stratejisti Vladimir Miklashevsky, bu son yaşanan olayın diğerinden daha farklı bir durum olduğunu belirterek "Bu kez belirsizlik sürdüğü müddetçe ve iki ülke arasında bir diyalog kurulana kadar özellikle borsalardaki negatif algı sürebilir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin açıklamasında bu gelişmeyi "Sırtımızdan bıçaklandık" sözleriyle değerlendirdi ve "bu olay Türk-Rus ilişkileri için ciddi sonuçları olacaktır" diye konuştu.

Rus borsası da sert düştü

Rus uçağının düşürülmesiyle borsa günü %4.49 kayıpla tamamlarken Rusya'da MICEX endeksi %3.1 düştü.

10 yıllık tahvil faizi %10,2 ile 14 Ekim'den beri en yüksek kapanışı yaptı. TL dolar karşısında %0.8 değer kaybetti. Haberin ardından Rus rublesi dolar karşısında %0.5 düştü ardından kayıplarını geri aldı.

Londra'daki Renaissance Capital'de şef ekonomist olan Charles Robertson'a göre bu tür gelişmeler piyasaların hafızasından hızlıca silinir ancak ekonomist, Rus turistlerin tatil için Türkiye'ye gelmekten vazgeçmesinin daha önemli bir etkisi olabileceğini vurguladı.