Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Türkiye'nin Suriye sınırı yakında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından artan endişeler sonucu gösterdiği kayıplarını geri aldı ve enerji hisseleri son üç haftada ilk kez iki gün art arda yükseldi.

Emtia şirketleri sıçramaya öncülük etti ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki temel gruplardan ham madde sektörü, yükselişte enerji sektörüne katıldı. Havayolu şirketlerinin hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki yükselişin tkisinin yanında, hükümetin Amerikan vatandaşlarını yurtdışı seyahatleri için uyarması sonrası, seyahat ile ilgili şirketlerin hisse senetleri ile birlikte değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.12 yükselerek günü 2,089.14 puandan tamamladı. Endeks gün içinde yüzde 0.8 kadar düştü. Endeks 3 Kasım'dan bu yana hiç iki gün üst üste yükselmedi. Dow Jones Endeksi 19.50 puan ya da yüzde 0.10 yükselerek 17,812.19 puandan kapandı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.01 yükselerek 5,102.8 puandan günü kapadı.

Boston Private Wealth şef yatırım yetkilisi Tom Anderson, "Bu gibi belirsizlikler olduğu zaman, ABD'nin güvenli liman olarak görünümü güçlenir," dedi ve "ABD ekonomisi oldukça sağlam durumda. Sonuç olarak, hisse senetleri konusunda oldukça olumluyuz. Ancak bu gibi olaylardan dolayı gürültü ve volatilite artar" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye, Suriye sınırı yakınında, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, angajman kuralları gereği bir Rus savaş uçağını düşürdü. Bu hareket, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert tepki vermesine neden oldu ve Suriye'dkei iç savaşta dış güçler arasında yaşanan ilk çatışmayı oluşturdu. Putin, Rusya'nın "bu gibi suçlara tolerasn göstermeyeceğini" söyledi, ancak NATO üyesi Türkiye'ye karşı askeri bir tepki konusunda işaret vermedi. Yalnızca bunun karşılıklı ilişkilerde "ciddi sonuçlarının" olacağı uyarısı ile yetindi.