Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) yapılan açıklamada, Çin Merkez Bankası ile karşılıklı para birimi takas anlaşması testlerinin başarıyla tamamlandığı ve tarafların operasyonel olarak hazır olduğunu onaylamak amacını taşıyan bu testlerin bir takas aktivasyonunun habercisi olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Eurosistem açısından bakıldığında, bu düzenleme yuan piyasasında Euro Bölgesi bankalarının likidite sıkıntılarından kaynaklanan ani ve geçici aksaklıklara karşı bir ödeme garantisi anlaşması olarak hizmet verecek" denildi.

Likidite sağlayan düzenlemelerin küresel finansal istikrara katkı sağladığına işaret edilen açıklamada, Çin Merkez Bankası'yla yapılan düzenlemenin Euro Bölgesi ile Çin arasında hızla büyüyen ikili ticaret ve yatırımın bir onayı olduğu ifade edildi.

2013 yılının ekim ayında ECB ve Çin Merkez Bankası'nın maksimum 350 milyar yuan ve 45 milyar avro büyüklüğünde ikili Döviz değişin anlaşması yaptığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Banka, düzenli operasyonel yeteneklerini test etme planının bir parçası olarak, bu yılın nisan ve kasım aylarında Çin Merkez Bankası'yla iki test yaptı. Bu testler başarılı oldu ve ECB ve Çin Merkez Bankası'nın gerektiğinde takası etkinleştirmek için operasyonel açıdan hazır olduğunu gösterdi."