Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Marko Daljajev, manşetleri işgal eden büyük uluslararasıolayları dikkate almadan, Türkiye ve Rusya varlıklarından para kazandığını söyledi.

Bu, Türkiye'nin Suriye sınırı yakınında Rus uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında ortaya çıkan yoğun gerilimin ardından iyi bir tavsiye. Daljajev, her iki ülke varlıklarına kaydadeğer miktarda yatırım yapmış 100 fon arasında bu yıl en iyi performans gösteren SEB Eastern Europe Small Cap Fonu'nu yönetiyor.

Rusya ekonomisi, küresel petrol fiyatlarındaki yüzde 42'lik düşüşün etkisi ile 12 aydır resesyonda. Türkiye ise uzun bir süre seçim hükümeti tarafından yönetildi, Türk Lirası rekor seviyelere değer kaybetti,  terör olayları arttı ve Suriye'den göçmen akını oldu. Buna rağmen, Daljajev'in euro bazında fonu yüzde 17 artarken, MSCI Doğu Avrupa gösterge endeksi yüzde 5 düştü.

Daljajev bunu küçük ve lokal düşünerek gerçekleştirdi. Daljajev’in Türkiye'de en gözde tercihi bakır madeni üretici Park Elektik'ti. Daljajev, bu şirketin bakır fiyatlarındaki düşüşe karşın hızlı bir büyümeye hazırlandığını söyledi. Rusya'da ise, Daljajev'in gözdesi, ithalat sübvansiyonlarından faydalanan domuz ve şeker üreticisi Ros Agro Plc idi. Daljajev, bu şirketin gelirlerini ikiye katladığını gözledi.

32 yaşındaki yatırımcı, bir mülakatta, "Bakır gibi emtia için hikaye biraz sağlıksız olabilir, ancak bazı şirketler, oldukça iyi performans gösterebilir ve yatırımcılar bunu er ya da geç fiyatlayacaktır" dedi.
Gerilim Artmaz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında söz düellosuna neden olan Suriye sınırı yakınındaki olay, Daljajev'in varlıklarında yeniden düzenlemeye gitmesine neden olmadı. Daljajev, gerilimin artmasının hiçbir liderin çıkarına olmadığını söyledi.

Estonya'nın başkenti Tallinn'de faaliyet gösteren fon yöneticisi, fiyatlarda lokal uyumsuzlukların peşinde olduğunu söyledi. Rusya'da sağlık-bakım sektörü hisseleri arasında favorisi olan bir şirketi, ülkede eczane konusunda aşırı arz olduğunu hesaplamasından dolayı sattığını kaydetti. Daljajev'e göre, Moskova'da 1,400 kişiye bir eczane düşüyor ve bu Avrupa ortalamasının üç katı düzeyinde.

Daljajev, şimdi 49 milyar euroya (52 milyar dolar) ulaşan fonu 2014 yılında Skandinaviska Enskilda Banken AB'de devraldı. Likidite için, Rusya ve Türkiye endekslerinde büyük şirketlerin küçük çaplı varlıklarını tuttu. Ancak büyük kazançlarını küçük şirketlerden elde etti.

Daljajev, "Yüzde 100 değer kazanan bir ya da iki hisse seedinde büyük pozisyonunuz varsa, gerisi için fazla endişelenmenize gerek yok" dedi.