Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların bu yılki yüzde 11'lik yükselişinin tadını çıkaran traderlar, Citigroup Inc. ve Societe Generelae SA analistleri tarafından, Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinden gelecek hamlelerin netliği nedeniyle bazı yatırımcıların uzun pozisyonları kapatması ve kar realizasyonuna gitmesiyle, aşağı yönlü riske ilişkin uyarılıyorlar.

Doların altı önemli para karşısındaki değerini takip eden Intercontinental Exchange Inc.'in ABD Doları Endeksi, bu ay yüzde 3.3 tırmanarak Pazartesi günü Tokyo saatiyle 12:55'te 100.120 puan seviyesine geldi. Endeks Mart ayında, 2003 yılından beri en güçlü olan 100.390 seviyesine gelmişti.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun sağladığı veriye göre, büyük spekülatörler 17 Kasım'da biten haftada dolardaki uzun pozisyonlarını net 92,293 kontrat artırmış bulunuyor. Bu ağustos 2014'den bu yana görülen en güçlü artış. 24 Kasım'da biten haftaya ait pozisyonlar Pazartesi günü açıklanacak.

Londra'da Principal Global Investors LLC'nin bir birimi olan Macro Currency'den Mark Farrington, “Önümüzdeki iki hafta ABD verisi iyi gelecektir, ve dolardaki uzun pozisyonlar tehlikeli derecede büyük değil. FOMC kararından önce, faiz indirimine gitme potansiyeli olan belli sayıda merkez bankası mevcut ve Kasım ayı tarım dışı istihdamın güçlü gelmesi bekleniyor” dedi.