Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, Rus doğalgaz ve petrol şirketleri için 2016'da görünümün negatif olduğu bildirildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch açıklamasında, "Düşük petrol fiyatlarının devamı yönündeki beklenti, yüksek vergiler, üretim artışının durması ve batının yaptırımlarının artan etkisi nedeniyle Rus petrol ve doğalgaz şirketleri için 2016'da sektör görünümü negatif" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, 2016 yılında petrol fiyatlarının artmasının beklenmediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca Gazprom'un pazarında kilit öneme sahip Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının, 2017'de petrol fiyatları artmaya başlayana kadar düşük seviyede kalmasını bekliyoruz. 

2014 yılından bu yana AB, ABD ve diğer bazı ülkeler tarafından uygulan sektör bazlı finansal yaptırımların petrol üretiminde, bu zamanda kadar kısıtlı bir etkisi oldu. Fakat bu etki orta vadede yaptırımların devam etmesi durumunda kademeli olarak artacaktır."

Bu yaptırımların Rusya'daki enerji şirketlerine, batıdaki sermaye piyasalarına erişimi kapattığına dikkati çeken açıklamada, "Rus şirketleri finansman çabalarını Çin'e yönlendirdi. Fakat bu zamana kadar karışık sonuçlar elde edildi. Çinli yatırımcılar ve bankalar seçici ve talepkar görünüyor" bilgilerine de yer verildi.