Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (AMB) başkanı Draghi'nin yeni bir teşvik paketi açıklaması beklenirken, Morgan Stanley'nin düzenlediği bir ölçüme göre AMB Kasım 2018'e kadar faiz artırmayabilir. AMB Başkanı Draghi'nin görevi de bu tarihten yaklaşık bir yıl sonra sona eriyor. Bazı ekonomistlere göre, Draghi emekliliğinden önce enflasyon hedefine ulaşamayacak.

Mevcut durum gösteriyor ki daha fazla parasal genişleme ve çok düşük borçlanma maliyetlerine rağmen, 19 ülkenin oluşturduğu parasal birlik, zayıf ekonomik büyüme ve fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak AMB'nin belirlediği yüzde 2 enflasyon hedefinin altında kalması gibi hastalıklarla uğraşmaya devam edecek. Fed 16 Aralık'ta faiz artırmaya hazırlanırken, önümüzde AMB ile Fed arasında uzun yıllar sürecek bir politika farklılaşması süreci görünüyor.

Londra'da BNP Paribas'dan Ken Wattret “Merkez senaryomuzda, Draghi emekliliğe ayrılmadan kısa bir süre önce normalleşme sürecini başlatabilir. Ancak, bu şu anda daha ziyade yakın vadeli bir tahmin ve bunun bir garantisi yok.” dedi.

Salı günü açıklanan veri, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın şimdiye kadar inişli çıkışlı devam ettiğini gösteriyor. Açıklanan imalat endeksi artarken veri sadece ufak bir ekonomik toparlanmaya işaret ediyordu. İşsizlik Ekim'de beklenmedik şekilde yüzde 10.7'ye düştü ancak 2013'teki en yüksek seviye olan yüzde 12.1'e hala çok yakın seyrediyor. Buna karşılık, bölgenin en büyük ekonomisi Almanya'da işsizlik rekor düzeye geriledi.

Citigroup ve Morgan Stanley ekonomistleri AMB'nin yüzde 0.05 olan politika faizini 2018'den önce artırmayacağı görüşünde olanlar arasında bulunuyor. BNP Paribas ise 2019 yılı ortasında bir faiz artırımı olacağını düşünüyor. Societe Generale daha da ileri giderek Draghi'nin faiz artırımı yapamadan görevinin son bulacağını tahmin ediyor.

ABD ve Avrupa parasal politikaları 1994'ten bu yana aynı ay içerisinde ayrışmamıştı. Uzun vadede, AMB faiz artırımına başlayamadan Fed tekrar faiz indirimine dahi gidebilir.