Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'in bu hafta yapacağı 2 ayrı konuşmada Aralık'ta faiz artışı beklentilerini canlı tutması ve faiz artışından sonra izlenecek politikaya dikkat çekmesi bekleniyor.

RBC Capital Markets ekonomisti Tom Porcelli'ye göre Yellen Aralık'ta faiz artışının ihtimal dahilinde olduğuna ve faiz artışının ötesinde artış hızına bakılması gerektiğine odaklanacak.

Yellen ilk konuşmasını yarın Washington'da Ekonomi Kulübü'nde gerçekleştirecek. Ertesi gün ise ABD Kongresi'nde sunum yapacak ve yetkililerin sorularını yanıtlayacak.

Fed'in 15-16 Aralık'taki yılın son toplantısında üyelerin enflasyonun %2 hedefine ulaşacağına olan güveni ve işsizlikteki azalmayla faizleri artırması bekleniyor.

Yellen'in konuşmasında ekonomideki görünüm, yükselen dolar ve Fed'in diğer gelişmiş ülke merkez bankalarıyla farklılaşan para politikasına dair fikirlerinin yanı sıra faiz artışı sonrasına yönelik politikanın nasıl evrileceğine dair ipuçları aranacak.

- Kademeli artış vurgusu

Fed üyeleri faiz artışlarının 'kademeli' olacağını ve artışların verilere bağlı olacağını belirtiyor. Fed yetkilileri ayrıca faiz artışının öncelikli olarak işsizlikte düşüşe bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Fed'in maksimum istihdam ve istikrarlı fiyat istikrarından oluşan çifte görevi var.

Baltimore'daki T. Rowe Price Group'tan Alan Levenson'a göre faiz artışı için esas tetikleyici enflasyon olacak. Levenson, "Şu an %5 olan işsizlik oranı çoğu politika yapıcının tam istihdam beklentisine çok yakın, faiz artırımı için gereken motivasyon enflasyondaki iyileşmeye kayabilir"  diye konuştu.

Dünyanın en büyük yatırım fonu Vanguard Group şef ekonomisti Joseph Davis'e göre başta Çin olmak üzere yavaşlayan küresel büyümenin ABD ekonomisini nasıl etkileyeceği sorusu da Yellen'a yöneltilecek. Bunun yanı sıra Fed'in diğer gelişmiş ülke merkez bankalarından aksi yönde adım atması ve bunun nasıl yönetileceği de Başkan'ın açıklamalarında yer bulabilir. Avrupa, Japonya ve Çin Merkez Bankaları hala gevşek para politikaları uyguluyor.

-Dolar %9.2 yükseldi

Faiz artışı doların güçlenmesine neden olabilir, bu durum da ülkenin ihracatını sekteye uğratabilir. Dolar şimdiden bu yıl 10 para biriminden oluşan sepet karşısında %9.2 değer kazanmış durumda.

New York'taki Deutsche Bank Securities'te şef ekonomist olan Joseph Lavorgna "Yellen ABD'nin sıkıntılı dönemi ilk atlatan ülke olması nedeniyle diğer merkez bankalarından farklı bir yol izlediğini söyleyebilir" dedi.

Bu hafta Yellen'in yanı sıra Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in de Perşembe günü bir konferansta konuşma yapması bekleniyor.