Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın, Aralık yındaki toplantıda yaklaşık 10 yıl sonra gerçekleştirilecek ilk faiz artırımının yapılıp yapılmayacağına ilişkin karar konusunda tedirgin olduğunu kaydetmesinin ardından, dolardaki rallinin durması ile birlikte, iki günlük kazancını korudu.

Spot altn, dolar göstergesinin yüzde 0.4 düştüğü Salı günkü seviyesi olan ons başına 1,069.29 dolardan bugün Singapur saati ile 08:50'de 1,069.58 dolara geldi. Altın 27 Kasım'da 1,052.83 dolar ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve buna bağlı olarak doların değer kazanır, altının cazibesinin azalmasının etkisi ile kaybını üçüncü yıla genişletmeye hazırlanıyor. 2015 yılında Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy kullanma hakkına sahip Evans, Salı günü yaptığı açıklamada, faizin gelecek yılın sonuna kadar yüzde 1'in altında kalmasını beklediğini söyledi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu açıklama sonrası düşerken, altın yüzde 0.4 güçlendi.

Sydney'de Ayers Alliance Securities CEO'su Jonathan Barratt, "Dikkatler Fed'in hareketinde, zira bu söylemde çevrimsel bir değişim," dedi ve "Eğer durum böyleyse, insanlar yeniden pozisyon almaya başlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

15-16 Aralık'taki Fed toplantısı öncesi, Fed Başkanı Janet Yellen Çarşamba günü Washington'da Economic Club'da ve Perşembe günü Kongre'nin Müşterek Ekonomi Komitesi'nde konuşacak. Ekonomistler ve yatırımcılar, bu konuşmalarda, faiz artırımı sonrası kararlar ı neyin yönlendireceğine ilişkin işaretler arayacak.