Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:55'te güncellendi)

Petrol Londra'da, toplantı için Viyana'ya bakanları ulaşan Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri arasındaki uyumsuzluk işaretleri ile birlikte altı yılın en düşük seviyesine indi.

İran Petrol Bakanlığı'na ait Shana haber ajansına göre, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri hariç, OPEC üyelerinin çoğunluğu üretimin düşürülmesi konusunda görüş birliğine varmış durumda. Suudi Arabistan, Ocak ayı için ABD'ye petrol satışında fiyat indirimine gitti ve bu durum Krallık'ın piyasa payını korumak için mücadele ettiğini işaret ediyor. ABD'de resmi rakamlara göre, ham petrol arzı 489.4 milyon varile çıktı ve 1930'dan bu yana yılın bu dönemi için en yüksek seviyeye ulaştı. Yükselen dolar emtia genelinde görülen düşüşe yardımcı oluyor.

New York'ta Mizuho Securities USA Inc. vadeli işlemler bölümü direktörü Bob Yawger, "Ham petrol için körü haberler çığ gibi geliyor," dedi ve "Suudiler ABD ve Asya'ya sattıkları petrolde fiyat indirimine gidiyor, ABD stokları artmaya devam ediyor ve dolar güçleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in bir yıl önce üretimi devam ettirme ve yüksek maliyetli kaya petrolü üreticilerini piyasa dışına itme kararından bu yana yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Suudi Arabistan Petrol bakanı Ali al-Naimi, ülkesinin Cuma günkü OPEC toplantısında tüm sorunlar konusunda düşüneceğini ve diğer üyeleri dinleyeceğini söyledi. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh ise, OPEC üyelerine aşırı arzı düşürme çağrısında bulunduğu bir mektup gönderdi ve bu durum Çarşamba günü petrolde kısa bir yükselişe neden oldu.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasıbda 1.95 dolar veya yüzde 4.4 düşüşle varil başına 42.49 dolara geriledi. Bu Mart 2009'dan bu yana en düşük kapanışı işaret ediyor. Vadeliler böylece 31 Ağustos'ta kapaış bazındaki zirveden yüzde20'nin üzerinde değer kaybetti ve ayı piyasası olarak adlandırılan duruma girdi. Toplam işlem hacmi New York saati ile 14:56'da son 100 günün yüzde 36 üzerindeydi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.91 dolar veya yüzde 4.6 düşüşle varil başına 69.94 dolardan kapandı ve bu 26 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışı işaret ediyor. ABD  gösterge petrolü ile Avrupa göstergesi arasındaki fark 2.55 dolar oldu.

(23:55'te güncellendi)