Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın ABD ekonomisinin yüksek faize dayanabilecek kapasiteye sahip olup olmadığına ilişkin tedirginliği, dolar boğalarına yansıyor.

Dolar göstergesi Salı günü, 2015 yılında Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkına sahip olan ve Fed yetkilileri arasında en güvercin tutuma sahip Evans'ın East Lansing, Michigan'da yaptığı konuşmada, faizin gelecek yılın sonuna kadar yüzede 1 seviyesinin altında kalmasını beklediğini söylemesinin ardından yaklaşık iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Khoon Goh, "Kaldıraçlı topluluğun dolarda çok fazla uzun pozisyonda olduğunu biliyoruz. Bu nedenle pozisyonlardaki kaçınılmaz azaltma dolar üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Dikkatler Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu akşam yapacağı konuşmada olacak. Yellen'ın Aralık toplantısında faiz artırımının halen masada olduğunu, ancak sıkılaştırmanın kademeli oalcağını ve verilere bağımlı kalacağını söylemesini bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında, Pazartesi günü 1.0558 ile yedi ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek, Tokyo saati ile 11:57'de 1.0624 seviyesine geldi. ABD para birimi yen karşısında New York'ta yüzde 0.2 düşüşle 122.87 seviyesine indikten sonra 122.99 seviyesine geldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü yüzde 0.4 ile 19 Kasım'dan bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra fazla değişmeyerek 1,234.17 puanda kaldı.

"Çok Daha Hızlı"

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri, Salı günü açıklanan ve Kasım ayında beklenmedik bir şekilde düşerek altı yılın en düşük seviyesine inen ABD imalat sanayi göstergesinin ardından, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin daha fazla işaret verebilir. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Ekim ayında 271,000 artan tarım dışı istihdamın Kasım ayında 200,000'lik bir artış göstermesi bekleniyor

New York'ta Sumitomo Mitsui Banking Corp. döviz ve para işlemleri müdürü Masato Yanagiya, "Fed dikkatleri faiz artırımlarının hızına çevirmek istiyor, ancak piyasalar Fed'in işaret ettiğinden çok daha hızlı bir faiz artırımı hızını büyük ölçüde fiyatlamış durumda," dedi ve "ISM verisi şok edici derecede kötüydü, ancak istihdam endeksi yükseliyor ve Cuma günkü istihdam verisi için beklentileri güçlendiriyor" şeklinde görüş bildirdi.