Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarındaki düşüşten ihracatta düşüş yoluyla en çok etkilenen Afrika kıtasına 5 günlük bir ziyaret düzenliyor. 

Çin ve Afrika arasındaki ticaret hacmi 2015'in ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azaldı. Çin Ticaret Bakanlığı'nın rakamlarına göre Afrika kıtası Çin'in ticaretin en çok düşüş yaşadığı kıta oldu.

 Xi Salı günü Başkan Robert Mugabe ile görüşmek üzere Zimbabve'ye ulaştı. Xi, daha sonra Güney Afrika'ya geçerek burada Afrika ülkeleri ile iki gün sürecek bir zirveye katılacak. Çin Devlet Başkanı burada Güney Afrika Başkanı Jacob Zuma ile de görüşecek. 

Çin Ticaret Bakan yardımcısı Qian Keming, geçtiğimiz hafta düzenlediği bir basın toplantısında, Çin-Afrika ticareti baskı altında ancak, bu düşen emtia fiyatlarından kaynaklanan geçici bir durum dedi. Keming, Çin'in Afrika'dan ithal ettiği ham petrol, manganez, bakır, kobalt cevheri ve diğer enerji ve yer altı kaynakları ürünlerinin hacminde bir düşüş olmadığını belirtti. Çin ve Afrika arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 222 milyar dolar gerçekleşmişti. 

Kongo Cumhuriyeti, Angola ve Moritanya, Çin'de ekonomik yavaşlamadan en çok etkilenen Afrika ülkelerinin başında geliyor. IMF verilerine göre saydığımız ülkelerin ihracatlarının yaklaşık yarısı Çin'e yapılan ihracattan oluşuyordu. Ham petrol Kongo ve Angola'nın ihracatının büyük bir kısmını oluşturuyor. Moritanya'nın ihracatının yüzde 40'ından fazlasını ise demir cevheri oluşturuyor.