Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Traderlar, euronun dolar karşısında üç aylık kayıplarını genişleteceğini ve 2002 yılında görülen, eşitliğe doğru giden düşüşün Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi'den destek bulacağı yönünde pozisyon alıyor.

Euro, Bloomberg anketine katılan 53 ekonomistin tamamının AMB'nin Perşembe günkü politika toplantısında bocalayan bölge ekonomisini canlandırmak için euroyu zayıflatması beklenen teşvik açıklamasıyla, Çarşamba günü altı gün içnde beşinci kez düştü. ABN Amro Bank NV, Barclays Plc ve Bank of America Corp. Merrill Lynch gelecek yıl euronun gelecek yıl, 2002'den bu yana ilk kez 1 dolar seviyesinin altına ineceğini tahmin ediyorlar.

Tokyo'da Merrill Lynch stratejisti Shusuke Yamada, “Draghi'nin, piyasaların beklediği teşviği açıklaması yönündeki beklentiler o kadar yüksek ki AMB'nın hayal kırıklığına uğratma durumuna ağır basıyor.Draghi geçmişte piyasa beklentileri karşıladı bu nedenle bu kez beklentilerin altında kalma riskine göre pozisyon almak zor” dedi.

Euro, Ağustos sonundan bu yana yüzde 5.4 düştükten sonra, Londra saatiyle 07:01de yüzde 0.2 düşerek 1.0610 seviyesine ulaşırken, Pazartesi günü 14 Nisan'dan beri en düşük seviye olan 1.0558'e gelmişti. Avrupa parası, yen karşısında 130.62 seviyesinde işlem görürken dolar, yen karşısında 123.12'den alıcı buldu.