Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası uzmanlar, Rus hükümetinin bütçesini dengelemek için sosyal harcamaları kısıp askeri harcamaları artırmasının sürdürülemez bir politika olduğu ve halkın bu konuda er ya da geç tepki göstereceği konusunda birleşiyor.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’un Rusya ve Avrasya Programı Araştırma Görevlisi John Lough, Rusya’nın askeri harcamalarını artırırken, sağlık ve eğitim bütçelerini kıstığını, bu politikanın sürdürülemez olduğunu belirtti.

Lough, bu politikanın er ya da geç Rusya’da protestolara neden olacağını, bu durumun Rusya’nın şoklara göğüs germe konusundaki yetersizliğini ortaya koyacağını savundu.

Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının Rusya’daki tabloyu daha da kötüleştireceğine işaret eden Lough, “Çünkü bu tarz kararlar Rusya’daki vatandaşların cebini yakıyor” dedi.

"Kırım’ın Ötesinde: Yeni Rusya İmparatorluğu" kitabının yazarı Agnia Grigas da, yürütülen  politikadan en çok zararı Rus vatandaşlarının gördüğünün altını çizerek, “Rus halkının yaşam standartlarındaki gerileme veya Rus ekonomisinin düştüğü durum hiç önemsenmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

"Rus halkı daha ne kadar cefa çekmeye razı olacak?"

Atlantik Konseyi Avrasya Merkezi Kıdemli Uzmanı Anders Aslund da, Rusya’nın bütçesini son derece anti-sosyal bir hale getirdiğini belirterek, “Buradaki asıl soru; Rus halkı daha ne kadar cefa çekmeye razı olacak?” ifadelerini kullandı.

Merkezi İngiltere’de bulunan risk analizi örgütü Maplecroft Yöneticisi Daragh McDowell ise “Sosyal harcamalarda kısıntı önemli ekonomik ve sosyal sorunlara neden olacak. Rusya’nın Suriye politikası şimdilik destekleniyor ancak Putin için ileride  baş ağrısına dönüşebilir. Bu politikanın devam ettirebilmesi mümkün değil.”

Georgetown Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Prof. Hüseyin Askari de, Rusya’nın yürüttüğü politikanın orta vadede çok ciddi ekonomik sonuçları olacağını belirterek, “Putin, Rusya’nın geleceğini tehlikeye atıyor” dedi.

AA