Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart "Aralık toplantısı 'tarihi' bir toplantı olabilir" dedi. Lockhart ekonomik görünümde değişime neden olacak ciddi bir gelişme olmadıkça faiz artış kararının 'zorlu' olacağını söyledi.

Ekonominin tam istihdama yaklaştığına dikkat çeken Lockhart verilerin ekonominin ılımlı büyüdüğüne işaret ettiğini söyledi. Florida'da konuşan Lockhart, "Bu toplantının tarihi olacağını düşünüyorum çünkü Komite'nin neredeyse 10 yıl sonra son birkaç ayda olduğu gibi ilk faiz artışını değerlendirmesini bekliyorum" diye konuştu.

Lockhart ayrıca enflasyonun %2 hedefini karşılamamasına dair ise "Enerji fiyatlarındaki düşüş ve yükselen dolar da dahil olmak üzere geçici faktörler nedeniyle hedefe ulaşılamıyor" yorumunu yaptı. Faiz artışının muhtemelen kademeli olacağını söyleyen Lockhart, ekonominin artık acil tedaviye ihtiyacı olmadığını vurguladı.

Lockhart faiz artışı için Fed'in elindeki araçlara güvendiğini belirtirken "Piyasa faizleri politika faizini takip edecek" dedi. 

Lockhart'ın Fed'in para politikasını belirleyen FOMC'de oy hakkı bulunuyor. Fed'in bir sonraki toplantısı 15-16 Aralık'ta gerçekleşecek.

Ekonomideki iyileşme ve istihdam piyasasında ilerlemenin devam ettiğini gösteren işaretlerle FOMC üyeleri faiz artışına gidebilir. ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin geçen ay 200 bin artması işsizlik oranının ise %5 olması bekleniyor.