Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Altın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisine ilişkin güvenini dile getirmesi, doların değer kazanması ve yatırımcıların altın varlıklarının azalması ile birlikte beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Gümüş ve platin son birkaç yılın en düşük seviyelerine indi.

Singapur merkezli Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti ve Bloomberg'in sıralamasına göre en doğru altın fiyatı tahmininde bulunan Barnabas Gan, "Fed'in faiz artırımına gideceği neredeyse kesin gibi," dedi ve Yüksek faizler güçlü dolar anlamına gelecek ve güçlü dolar da altın fiyatlarını zayıflatacak" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,046.44 dolara kadar inerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 15:37'de 1,052.51 dolara geldi. Gümüş yüzde 1.2 düşüşle ons başına 13.8423 dolar ile Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görürken, platin Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesini test etti.

Değerli metaller, iyileşmekte olan ABD ekonomisinin Fed'in politika yapıcılarını yaklaşık 10 sene sonra ilk faiz artırımına yöneltirken, aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası'ndaki mevkidaşlarının teşviği artırmaya hazırlanması ile birlikte değer kaybetti. Yellen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sıfır faiz döneminin sonlandırılması için çok fazla beklemenin merkez bankasını daha hızlı bir sıkılaştırmaya yöneltebileceğini ve bunun sonucu finansal piyasaların ve altı yıldır süren ekonomik büyümenin altüst olabileceğini kaydetti. Üçüncü çeyrekte en doğru tahminde bulunan Gan, altının 2016 yılında daha da düşeceği yolundaki tahminini koruduğunu da sözlerine ekledi.

"Temel Faktör"

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Yellen'ın konuşması Aralık ayında faiz artırımına gidileceği beklentisini güçlendirdi ve bu durum, değerli metallerin ve daha geniş anlamda emtia grubunun zayıflamasının ardındanki temel faktör," dedi ve "Fazi artırımının tamemen fiyatlandığını görüyoruz ve bu adımın ardından metallerde bir ferahlama rallisi görmek şaşırtıcı olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Faizlerin yükseltileceğine ilişkin beklentiler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor ve bunun sonucu metal bu yıl yüzde 11 değer kaybetti. Dolar Perşembe günü 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, Çarşamba günü yüzde 2.4 düşerek 639.02 tona indi. Bu Ocak 2011'den bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor. Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar ise Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesinde.

ABD'de Çaarşamba günü açıklanan ADP Özel Sektör İstihdam verisi beklelenden daha fazla arttı. Cuma günkü resmi istihdam rakamlarından önceki Çarşamba günü açıklanan bu veri işgücü piyasasının güçlenmekte olduğunu işaret ediyor. Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırma olasılığı yüzde 74 olaa görülüyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Mart ayında 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım programını uygulamaya koymasının ardından, Ekim ayında, politika yapıcıların Perşembe günkü toplantıda teşviği artırma seçeneğine açık olduğunun işaretini vermişti.

(11:00'de güncellendi)