Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında mevduat faizini düşürmesi ve varlık alım programını genişletmesinin bazı yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratmasının ardından sert bir şekilde ülke tahvilleri değer kaybetti ve euro yedi ayın en düşük seviyesinden ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 13:38'de yüzde 2.1 aşağıda seyrediyordu ve bu iki ayın en hızlı kaybını işaret ediyor. 19 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euro, 16 önemli para biriminin biri dışında tümü karşısında değer kazandı ve Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puan sıçrayarak eksi yüzde 0.36 puana çıktı. Brent petrolü, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerin yarın Viyana'da bir araya gelmeye hazırlanmaları ile birlikte beş günlük düşüşünü durdurdu. Ruble düşüşünü yedinci güne taşıdı.

Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında mevduat faizini eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 0.3'e düşürdü. Bloomberg'in anketine katılan 44 ekonomistin 14'ü daha büyük çaplı bir faiz indirimi bekliyordu. Bazı analistler ise merkez bankasının varlık alımlarının hızını artırmasını bekliyordu.

Londra'da Rabobank International faiz stratejisti Lyn Graham-Taylor, "Piyasa tedbirler setinden kaynaklanan hayalkırıklığından yön buldu," dedi ve AMB aylık tahvil alım miktarını ardırmadı ve mevduat faizi indirimi oldukça tutucu bulundu" şeklinde görüş bildirdi.

Piyaslar

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki tüm sanayi grupları en az yüzde 0.9 düştü.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi

Euro dolar karşısında yüzde 1.7 sıçrayarak 1.0797 ve İsviçre frankı karşısında yüzde 1 yükselerek 1.09175 seviyelerine çıktı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed Başkanı Yellen'ın ekonominin borçlanma maliyetinin artırılmaıs için hazır olduğunu işaret etmesi ile yüzde 0.2 yükselmesinin ardından bugün yüzde 0.7 düştü.

Aşmanya'dan ispanya'ya, iki yıl vadeli tahvillerin faizi AMB kararı öncesi rekor düşük seviyelere indi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan tırmanarak yüzde 2.22'ye çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi güniçi kaybını geri aldı.

(16:10'da güncellendi)