Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TCMB Başkanı Erdem Başçı için en büyük zorluklardan biriyle mücadele etmek, Rusya'nın bazı ürünlerde gıda ihtalatını durdurmasıyla artık daha kolay görünüyor.

Başçı için hiçbir problem, beş yıldır enflasyon hedefine ulaşamamasında önemli rol oynayan gıda fiyatlarındaki artış kadar zorlu olmamıştı. Fakat bu durum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, bir Rus savaş jetinin geçen hafta Türkiye-Suriye sınırında Türkiye tarafından düşürülmesine misilleme olarak Türkiye'den bazı gıdaların ithalatını durdurmasıyla beraber değişebilir.

TCMB Başkanı bu yıl ince bir çizgide yürüyerek, hükümetin büyümeyi desteklemesi amacıyla borçlanma maliyetlerinde indirimine gitme yönündeki telkinlerine karşın faizi Şubat'tan bu yana sabit tutarken, yurtdışındaki yatırımcıların faiz arttırmadığı için TL'nin aşırı değer kaybına maruz kaldığı yönündeki eleştirilere hedef oldu.

Londra'da Medley Global Advisors kıdemli analisti Nigel Rendell, “Politikacılar tarafından sert eleştirilen ve enflasyon hedefini tutturamayan başkan olarak hatırlanma riski var. Belki de şimdi kader devreye girecek -Putin sağolsun- ve enflasyon aşağı gelirken başı biraz daha dik bir şekilde ayrılacak” dedi.