Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İslam Kalkınma Bankası (IDB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, Türkiye'deki kurumlarla ortaklık fikrinin her zaman gündemlerinde bulunduğunu çünkü Türkiye'nin Dünya Bankasının güçlü fon üyelerinden birisi olduğunu kaydetti.

IDB'nin yurt dışında işlem gören sukukunun Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda nitelikli yatırımcılar arasında alım-satıma açıldığını anımsatan Medeni, bu sukuk enstrümanının kredi notunun da yüksek olduğunu dile getirdi.

Medeni, "Türkiye'ye son 3 yılda 3 milyar dolardan fazla yatırım desteği sunduk. Gelecek 3 yıl için bu rakamı iki katına çıkararak, 6 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz" bilgisini verdi.

"2016 yılında banka olarak daha fazla sukuk ihraç etmeyi planlıyoruz"

Medeni, 2016 yılında daha fazla sukuk ihraç etmeyi planladıklarını söyledi. 

Dünyada İslami finansın büyüklüğünün 2 trilyon dolar civarında olduğuna dikkati çeken Medeni, İslami bankacılığın dünyada en çok büyüyen sektör haline geldiği konusunda bir görüş birliği bulunduğunu kaydetti. 

Medeni, önceki hafta Kuveyt'te düzenlenen ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın da yer aldığı bir seminerde, katılımcıların vurguladığı gibi, hiçbir sektörün her yıl İslami finans kadar yüzde 17 büyüyemediğini anlattı.

Global ölçekte henüz küçük bir sektör olan İslami finansın büyüme oranının çok yüksek seyrettiğinin altını çizen Medeni, bu büyümenin gelecek birkaç yıl içinde daha da hızlanacağını belirtti.  

"İstanbul, İslami finans merkezi olma konusunda muhteşem bir potansiyele sahip" diyen Medeni, İstanbul'un konumu ve dünya çapında büyüyen Türk Hava Yolları (THY) ile önem kazandığına işaret etti. 

Medeni, dolayısıyla İstanbul'un finans için çok önemli bir merkez olduğunu da sözlerine ekledi.