Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında yaşananlara ilişkin olarak her iki tarafın da gerilimi tırmandırmak istemediğini belirterek, "Eminim duygusallık geçtikten sonra aklıselim kazanır ve ilişkilerimizi eski günlerine götürürüz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Çavuşoğlu, görüşmenin iki ülkeye yakışır bir olgunlukta geçtiğini belirterek, ilişkileri rayına sokabilmek için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

"Sabırla  ilişkilerin düzelmesini bekliyoruz"

Rusya'nın mesnetsiz suçlamalarından vazgeçmesi ve sıcağı sıcağına alınmış kararları gözden geçirmesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, "Şu anda Rusya'ya karşı aldığımız ya da öngördüğümüz bir karar yok.Temennimiz Rusya'nın her şeyden önce mesnetsiz iddialardan ve suçlamalardan vazgeçmesi ve sıcağı sıcağına aldığı bu kararları da gözden geçirmesidir. Tabii ki Rusya bunları sürdürürse, 'biz de her ne kadar hiç adım atmadıysak, karar almadıysak da' sürekli böyle gidemez. Bu mesajı da böyle vermeye çalışıyoruz ama şu anda Rusya'ya karşı aldığımız bir karar yok. Öngördüğümüz bir karar da yok. Sabırla ilişkilerin düzelmesini bekliyoruz ama ömür boyu da böyle gitmeyeceğini bilmemiz lazım. Bizim söylemeye çalıştığımız bu."

Çavuşoğlu, "Elbette olayın sıcaklığı halen devam ediyor. Her iki tarafı da üzen bu olaydan dolayı üzüntümüzü daha önce sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız da dile getirmişti, tekrar dile getirdik. Teslim ettiğimiz pilot için de başsağlığı diledik" diye konuştu.

"Görüşmelerin devam etmesini arzu ederim"

Tarafların farklı düşüncelerde ve pozisyonlarda olmasının son derece doğal olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ama tüm bunları samimi bir şekilde birbirimize aktardık. Açıklıkla konuştuk. Bugüne kadar ortaya atılan iddialar var. Bu konulardaki karşılıklı cevaplarımız da vermiş olduk. Netice itibariyle bugünkü toplantı bence diyalog kanallarının açık olması, farklı düşünsek de aramızdaki diyaloğun devam etmesi bakımından önemli bir toplantı oldu ve bundan sonra da bu diplomatik kanalların ve görüşmelerin devam etmesini şahsen ben arzu ederim. Şu anda istemediğimiz bir noktadayız. İlişkileri tekrar rayına sokabilmek için görüşmelerin devam etmesi lazım. Biz bundan yanayız."