Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC'in yarınki toplantısı öncesinde ham petrol fiyatları altı yılın dibinden yükselişe geçti. Euro'nun dolar karşısında 2009'dan beri en hızlı yükselişini gerçekleştirmesiyle petroldeki artış hızlandı.

OPEC'e üye ülkelerin Suudi Arabistan'a üretimi kısma konusunda  baskı yaptığı belirtilse de çoğu uzman  yarınki toplantıda üretimde kesintiye gidilmeyeceğini öngörüyor. Petrol piyasasında istikrarın nasıl sağlanacağı konusunda bölünen OPEC'in tüm üyelerinin üretim hedefini değiştirmeden önce bir uzlaşıya varması gerekiyor. Geçen yılın kasım ayında ve bu yılın haziran ayında üretimde kesintiye gidilmemesi kararı alan OPEC'in günlük ortalama üretim kotası 30 milyon varil düzeyinde bulunuyor.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı %4.7 düşüşle 44.47 dolara yükseldi. Kontrat dün %4.4 düşerek 42.49 dolara gerilemiş ve 2009 Mart'ından beri en düşük seviyeden kapanmıştı.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü ise %4 yükselerek 41.55 dolar oldu. Dün fiyatlar Ağustos'tan beri ilk kez 40 doların altına gerilemişti.

Bugün para birimi Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın ek önlemlerinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasıyla dolar karşısında yükseldi. Karar, emtiada ralliyi destekledi. Bloomberg Emtia Endeksi %1.6 yükseldi.