Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelen ek teşviğin yarattığı hayal kırıklığının küresel piyasalara yansımasıyla düşerken, tahviller değer kaybetti, petrol yükseldi.

Avrupa hisse senedi piyasalarında başlayan satış dalgası, Cuma gününün işlemlerinde de devam ederek, Avustralya ve Japonya gösterge endeksleri yüzde 1.4'ün üzerinde düşüş kaydetti. Euro, Perşembe günü dolar karşısında altı yılın en yükseğini gördükten sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi. AMB'dan gelen açıklama, daha agresif bir yaklaşım beklentisiyle euro karşısında pozisyon alan yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. 10 yıl vadeli Avustralya tahvil faizi 11 baz puan yükseldi. Ham petrol, Cuma günkü OPEC toplantısı öncesi, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Faiz indirimi ve varlık alım programında genişleme içeren AMB kararının yarattığı hayal kırıklığını, Fed Başkanı Janet Yellen dünkü kongre konuşmasında, “Piyasa, gerçekleşmeyen bazı beklentiler içindeydi” sözleriyle ifade etti. Yellen, Fed'in 16 Aralık'ta alacağı politika kararı öncesi en çok beklenen ABD verisi olan istihdama odaklanarak, bu ay faiz faşiz artırımına gidilmesini desteklediğini belirtmişti.

Tokyo'da Japan Asia Securities Group Ltd. Genel müdür yardımcısı Mitsuo Shimizu, “Piyasa, Draghi sihri bekliyordu, onun yerine Draghi şoku aldı. Avrupa toparlanma için, cesur tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum. Fakat Draghi, ekonomik toparlanmayı hafife aldığı için yakın zaman içinde işlerin daha da kötüleşmesi muhtemel” dedi.