Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs'ın Perşembe günü müşterilerine ilettiği euronun çakılacağı yönündeki tahmin pek de planlandığı gibi gitmedi.

Goldman'ın Döviz stratejisti Robin Brooks, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) güvercin kararlarının yaratacağı sürpriz ile euronun yüzde 3 kadar düşeceği yönündeki tahmininden daha 24 saat geçmeden, zayıf euro stratejisini gözden geçirmek zorunda kaldı. Euro, Perşembe kapanışta dolar karşısında yüzde 3.1 değer kazanarak 1.0940'tan işlem gördü. Bu, 2009'dan bu yana euronun dolar karşısında en büyük günlük değer kazancıydı. Euro, Draghi'nin teşvik paketinin yatırımcılar tarafından yeterince agresif bulunmaması sonucu değer kazandı.

Brooks, "Bugün yaşadığım en güzel gün değildi. AMB toplantısı yatırımcılara karışık mesajlar verdi" dedi. Brooks euro tahminlerini gözden geçiriliyor seviyesine çekti.

Wall Street'te birçok stratejist AMB'nin kritik toplantısı öncesinde euronun değer kaybedeceği yönünde tahminde bulunmuştu ancak Brooks'un tahmini en agresifiydi. Brooks, Perşembe günkü AMB toplantısı öncesi, Euro/Dolar paritesinin yıl sonunda 1.00 doları, önümüzdeki 12 ayda ise 0.95 doları göreceğini tahmin etmişti. Bloomberg'ün derlediği ankete göre analistler euro/dolar paritesinin Mart sonunda 1.05 dolara gerileyerek 2016 boyunca bu seviyede kalacağını tahmin etmişlerdi.

Brooks Perşembe günü yayınlanan araştırma notunda "AMB toplantısını çok yanlış okuduk. Bugünkü hayal kırıklığının bir yanlışlık olması durumunda dahi, ki bu durum pek de olası gözükmüyor, bu hayal kırıklığı öyle bir kredibilite sorunu yarattı ki öngördüğümüz euronun değer kaybetme hikayesi sona ermiş gözüküyor" dedi. 

Brooks, Draghi'nin Cuma günü New York Ekonomi Kulübü konuşmasının yeni euro tahminini şekillendireceğini söyledi.