Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'nin Marmara Ereğlisi ve Aliağa sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinde 34,5 milyon metreküp olan günlük sürdürülebilir gaz gönderim kapasitesinde, 2019 sonunda Marmara Ereğlisi terminalinde yapılacak ek yatırımla yüzde 30 artış hedefleniyor.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Türkiye'nin doğalgaz ve LNG depolama terminallerinde yatırımlar ve kapasite artışları devam ediyor. 

Türkiye Petrollerine (TP) ait Kuzey Marmara ve Değirmenköy'deki doğalgaz depolama tesislerinin çalışma gazı kapasitesi 2,7 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor. Buranın toplam maksimum geri üretim debisi ise günlük 20 milyon metreküp.

Tesisin bu ay tamamlanacak olan ikinci fazıyla birlikte, toplam kapasite 2,850 milyar metreküpe çıkarken, toplam maksimum geri üretim debisi de 25 milyon metreküpe yükselecek. 

Depolama tesisinin üçüncü fazı da tamamlandığında toplam kapasite 4,3 milyar metreküp olacak. 2020 yılında tamamlanması planlanan üçüncü faz ile beraber tesisin toplam maksimum geri üretim debisi 75 milyon metreküpe çıkacak. 

Tuz Gölü'nde yüzde 74 fiziki ilerleme 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Şirketine (BOTAŞ) ait Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisi 2019 yılında tamamlandığında toplam kapasitesi 1 milyar metreküp, tesisin toplam maksimum geri üretim debisi ise 40 milyon metreküp olacak.

Şu anda yüzde 74 fiziki ilerleme sağlanan tesisin ilk etabı 2017 yıl sonunda tamamlandığında toplam kapasitesi 500 milyon metreküp, toplam maksimum geri üretim debisi ise 20 milyon metreküp seviyesinde olacak. 

Marmara Ereğlisi Terminali'ne yatırım 

BOTAŞ'a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali, halihazırda her birinin depolama kapasitesi 85 bin metreküp LNG olan üç tane tankı ile birlikte toplamda 255 bin metreküp depolama kapasitesine sahip. 

Terminalin mevcut iskele sistemi 40 bin ile 135 bin metreküp arasındaki LNG kargo gemilerinin yanaşmasına imkan veriyor. Terminalin şu anda günlük yaklaşık 18 milyon metreküp sürdürülebilir gaz gönderim kapasitesi bulunuyor.

Yeni yılda 160 bin metreküplük LNG kapasiteli dördüncü tankın yapılmasına yönelik yapım ihalesine çıkılacak. İhale sonrasında söz konusu yapımın 2019 yıl sonu itibarıyla tamamlanması planlanıyor. Bu yatırım ile birlikte terminalin günlük sürdürülebilir gaz gönderim kapasitesi yüzde 50 arttırılarak 27 milyon metreküp seviyesine çıkacak. 

Tesiste devam eden iskele genişletme çalışmaları kapsamında ise 2016'nın ilk çeyreğinde tamamlanması sonrasında 216 bin metreküp LNG kapasiteli Qmax ve 266 bin metreküp LNG kapasiteli Qflex gemilerinin yanaşması mümkün olacak. 

Yüzde 30 kapasite artışı gerçekleşecek 

EgeGaz Aliağa LNG Terminali'nde ise 140 bin metreküp LNG tankı ve 220 bin metreküp Qflex gemilerinin yanaşmasına imkan veren mevcut iskelesinin genişletilmesi söz konusu olabilecek, Qmax seviyesine yükseltilebilecek. 

Ayrıca, terminalin halen gazlaştırma ve sevk kapasitesi yıllık 6 milyar metreküp olurken, günlük sevkiyat kapasitesi 16,5 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. 

Böylelce, Türkiye'nin Marmara Ereğlisi ve Aliağa terminallerindeki günlük sürdürülebilir gaz gönderim kapasitesi şu anda 34,5 milyon metreküp iken, Marmara Ereğlisi'nde dördüncü tank yatırımı tamamlandığında günlük gaz gönderim kapasitesi 43,5 milyon metreküpe yükselerek orta vadede yüzde 30 büyüme sağlanacak.