Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(13:55'te güncellendi)

OPEC üyelerinin Cuma günü Viyana'da gerçekleştirilecek resmi toplantı öncesi gayri resmi toplantıda petrol üretim politikasına ilişkin fikir birliğine varamamaları, mevcut durumun korunacağını işaret ediyor.

İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangareh, Cuma günkü topantıda üretim miktarını tartışmak için toplanan petrol bakanlarına “OPEC'in adım atmasını beklemiyoruz” dedi ve günlük 1.5-2 milyon varillik arz fazlasıyla ilgili olarak, “Küresel piyasada talep artaracakmış gibi görünüyor” yorumunda bulundu.

İran, nükleer programına bağlı uluslararası yaptırımlar kalktığında tedarik ettiği miktarın artırılmasının planlandığını, üretim kesintisinin ancak günlük üretim miktarının bügünkünden 1 milyon varil fazla olan 4 milyon varile yükseldikten sonra tartışılabileceğini açıkladı. Suudi Arabistan, Rusya gibi OPEC dışı büyük üreticilerin de üretim kesintisine katılamsı gerektiği konusundaki pozisyonunu korudu.  

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı S. Arabistan, mevcut stratejiyi sürdürürken, Rusya ve Meksika gibi OPEC dışı büyük üreticiler üretim kesintisine katılmadığı sürece OPEC'in kesintiye gitmesinin işe yaramayacağını savunuyor. Eğer fiyatlarda dik bir toparlanma olursa, ABD kaya gazı üretimi artarak, OPEC ham petrolünü yerinden edebilir.

(13:55'te güncellendi)