Draghi nerede yanlış yaptı?
Draghi'nin 3 Aralık toplantısı öncesi beklentileri yüksek tutması piyasalarda hayal kırıklığı yarattı
Avrupa Merkez Bankası (AMB), dün, yatırımcıları hayal kırıklığına uğratarak, teşvik paketini 360 milyar euro (393 milyar dolar) genişletip mevduat faizini düşürünce, euro yükselirken hisse senedi ve tahvil piyasalarında olumsuz bir hava hakim oldu. AMB'nin piyasalar ile iletişimindeki sorun Fed Başkanı Yellen'in de dikkatini çekti. Yellen, ABD kongresindeki konuşmasında "piyasaların hemen geçerli olacak kararlar beklediğini" belirtti.
Draghi ve ekibi, bir önceki para politikası toplantısından bu yana geçen 6 haftalık süreçte, Euro Bölgesi'nde düşük seyreden enflasyon ve bunun ekonomideki toparlanma üzerinde yaratacağı risklere dikkat çekmişlerdi. Yatırımcılar bu konuşmaları dün açıklanandan daha büyük bir teşvik paketi olacağı yönünde okudu.
Cenevre'de Banque Pictet & Cie ekonomisti Frederik Ducrozet "AMB kararının hayal kırıklığı olduğu gerçeğinden kaçış yok. Yatırımcıların beklentileri Draghi'nin önceki açıklamalarıyla yükselmişti" dedi.
Avrupa tahvilleri AMB kararı sonrası tepetaklak olurken, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 2012'den bu yana en büyük yükselişini kaydetti. Yatırımcıların daha güvercin önlemler bekliyor olması toplantı öncesinde 5 yıllık tahvil faizlerini rekor düşük seviyeye geriletmişti. Euro, Draghi'nin basın açıklaması sonrasında dolar karşısında yüzde 3 yükselmişti.
Draghi, örneğin 20 Kasım'da Frankfurt'taki konuşmasında AMB'nin "enflasyonu bir an önce yükseltmek için elinden geleni yapacağını" söylemişti. Bu cümle ve Ekim'den bu yana AMB yetkililerinin parasal genişlemeyi artırma kapasitelerinden bahsediyor olmaları, 3 Aralık'ta AMB'nin beklentileri karşılayacağı varsayımını beslemişti.
AMB'nin baş ekonomisti ve yönetim kurulu üyesi Peter Praet, eğer enflasyonda duruma hakim olunamazsa bunun AMB'nin güvenilirliğine olumsuz etkisi olmasından duyduğu kaygıyı açıkça belirtmişti. AMB enflasyonu yüzde 2'nin hafif altına çekmek istiyor. Böylece, daha düşük enflasyon oranının yaratacağı dezenflasyon riskinden kurtulunacağı savunuluyor. Enflaston, Temmuz'dan bu yana yüzde 0.1'i aşamadı.
Draghi parasal genişlemenin altı ay daha yani Mart 2017'ye kadar uzatılacağını ve aylık varlık alım miktarının 60 milyar euro'da kalacağını açıklamıştı. Böylece, toplam varlık alım miktarı 1.5 trilyon euroya yükselirken, alınabilecek varlıkların kapsamı içerisine yerel ve bölgesel yönetimlerin çıkardığı tahviller de alınmış oluyor. Yatırımcılar, mevduat faizinde 10 baz puandan daha fazla bir indirimi fiyatlamıştı. Ayrıca, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin bir çoğu AMB'nin aylık alım miktarını artıracağını düşünüyordu.