Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, yatırımcı beklentisinin, AMB'nin 3 Aralık toplantısı öncesinde yanlış yönlendirildiğini söyledi. Constancio, yeni teşviklerin değeri anlaşıldıktan sonra piyasanın bir düzeltme yapmasını umduğunu söyledi.

Constancio, Cuma günü "Hata piyasalarda. AMB'nin açıkladığı karar önerilen ile aynı ve yaptıklarımız yeterli" dedi.

AMB Başkanı Draghi'nin açıkladığı mevduat faiz indirimi ve parasal genişleme süresinin uzatılması kararlarının yatırımcı beklentilerini karşılamaması sonucu, euro, Perşembe günü, yüzde 3.5 değer kazanırken, Almanya 10 yıllık tahvil faizleri 2012'den bu yana en büyük yükselişini kaydetmişti. Draghi ve ekibi toplantı öncesi süreçte enflasyon beklentilerinin tutturulamaması riskine ilişkin endişelerini belirtmişlerdi.

Constancio, yatırımcıların AMB'nin tepki fonksiyonunu yanlış okuduğunu ve amaçlarının yeni bir teşvik paketi açıklamaktansa mevcut teşviklerin yeniden düzenlenmesi olduğunu söyledi.

Constancio "Finansal koşullar, Ekim'de yeniden değerlendirmeyi ilk açıkladığımızdan daha iyi durumda bulunuyor. Paketimizde zaman geçtikçe devreye girecek önlemler var ve bunlar 2016 sonrasına kadar sürecek. Bunların enflasyon üzerinde etkisi olacaktır" dedi. Constancio ayrıca teşvik paketinde yeni değişiklikler yapılabileceğini de ekledi.

Constancio konuşmasında "Çantamızda gelişmelere bağlı olarak kullanabileceğimiz önlemler hala bulunuyor ve bunu piyasaların bilmesi önemli. Genel tabloda belirgin değişikliklere uyum sağlamak için kullanabileceğimiz araçlarımız var" dedi.