Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik kararlarına ilişkin Ekonomi Bakanlığıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Rusya'ya ihracat yapan firmaların zararını tespit etmeye, onunla ilgili ne gibi destekler verebiliriz bu yönde çalışmalar yapıyoruz" dedi. 

Tüfenkci, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin ve AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile Malatya Valiliğini ziyaret etti.

Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, 64. hükümetin reform hükümeti olduğunu vurguladı.

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik kararlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Gündemde Rusya krizi, Suriye ile yaşananlar var. Bizim bakanlığı da ilgilendiren kapılardaki gümrüklerin işleyişiyle ilgili birtakım sıkıntılar var. Bu konuda özellikle ihracatçılarımız mağdur olmadan veya mağduriyetlerini en aza indirecek şekilde tedbirler alıyoruz. Özellikle ihracatı kapıdan dönen malları, 'geri gelen mal statüsüne' sokarak, yaş sebzelerin bozulmamasını sağlamaya çalışıyoruz ve yeni pazarlar bulduklarında da gümrük noktasında her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ekonomi Bakanlığıyla yaptığımız çalışmalar var. Rusya'ya ihracat yapan firmaların zararını tespit etmeye, onunla ilgili ne gibi destekler verebiliriz bu yönde çalışmalar yapıyoruz." 

"Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz"

Krizin uzun sürmeyeceğini düşündüğünü dile getiren Tüfenkci, "Biz bütün iyi niyetimizle kapılarımızı açık tutuyoruz. Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz ancak egemenlik haklarımıza müdahale edenlere de müsamaha göstermiyoruz. Bunu dosta, düşmana da göstermiş olduk" ifadelerini kullandı. 

Krizin geçici olduğuna inandığını dile getiren Tüfenkci, "Önümüzdeki günlerde bu krizin ekonomik anlamda biraz daha etkisinin azalacağını düşünüyorum. Rusya ile ihracatımız ithalatımızdan daha düşük. Daha çok Rusya'dan ithalat yapıyoruz, ihracatımız az. Bizim etkilendiğimiz kadar Rusya'nın da etkileneceğini göz önünde bulundurarak uzun sürmeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da Malatya'nın uzun yıllar hükümete bakan veremediğini belirterek, "Yeni hükümetle Malatya'dan değerli bir milletvekilimiz bakan oldu. Kentimizi ilk ziyareti. Kendilerine hoşgeldin diyorum. Memlekete, millete, kente hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Hayır Çarşısı'nı açtı

Battalgazi Ulu Cami'de cuma namazını kılan Tüfenkci, Battalgazi Belediyesince yeni Şire Pazarı yanında kurulan Hayır Çarşısı'nın açılışını da gerçekleştirdi. 

Bakan Tüfenkci, ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz yararlanabileceği, gıdadan kıyafete kadar pek çok ürünün bulunduğu Hayır Çarşısı'nı gezerek yetkililerden bilgi aldı.