Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülke Borsaları ikinci haftada da düşüşe ilerlerken Doğu Avrupa tahvilleri düşüşünü sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişleme miktarını artırmaması ve riskli varlıkları Fed'in faiz artışı karşısında daha savunmasız bırakması bu düşüşte etkili oldu. Para birimleri de istihdam verisi öncesi düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu hafta %1.7 değer yitirdi. Asya borsaları AMB'nin tahvil alım miktarını değiştirmeme kararıyla düşerken Polonya tahvilleri 10 yıllık faizlerin 14 ayın en yüksek seviyesine çıkmasıyla düştü.

Londra'daki Amiya Capital'den Michael Wang AMB'nin teşvik programının etkisiyle risk iştahında büyük bir tersine dönüş olduğunu belirterek "Fed'den faiz artış beklentisi yüksek oldukça gelişen ülkeler için yıl sonuna kadar zor bir dönem olacak" dedi.

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin faiz artışı konusunda Fed Başkanı Janet Yellen'in elini güçlendirebileceği belirtiliyor. Yellen dünkü konuşmasında 7 yıl süren sıfır faiz politikasının ardından ABD ekonomisinin faiz artışına hazır olduğunu söylemişti. Yüksek faiz beklentisi ve Çin'de ekonomik büyümenin yavaşladığı sinyalleri bu yıl yatırımcıların risk iştahını azalttı.

20 gelişen ülke para birimini izleyen Bloomberg endeksi geçen 5 gündeki yükselişinin bir kısmını geri aldı. Asya para birimleri bu sene dolar karşısında düşerken çoğu Asya kuru, euro karşısında yükseldi.

Bangkok'taki Asia Wealth Securities'ten Warut Siwasariyanon "AMB'nin parasal genişleme programı çoğu yatırımcıyı hayal kırıklığına uğrattı. Yellen'in söylemleri gelişen ülkelerden çıkışa neden oldu, hisse senetleri, Fed'den faiz artışı beklentisi ve dolardaki güçlenmeyle daha fazla baskıya maruz kalabilir" dedi.

Borsalar

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra'da %0.9 düşerek 811.89 puan oldu.

Türkiye, Polonya, Güney Afrika ve Şangay'da borsalar en az %1.6 değer kaybetti. Borsa İstanbul 100 Endeksi saat 15:00 itibariyle %2.7 değer kaybetti. Polonya'da WIG 20 Endeksi Haziran'dan beri en uzun düşüşü gerçekleştirdi.

Şangay Borsası da finans sektörü hisseleri öncülüğünde %1.7 düştü.

Kur ve tahviller

Dünkü rallinin ardından çoğu gelişen ülke para birimi bugün dolar karşısında değer kaybetti. Romanya para birimi Ley euro ve dolar karşısında en kötü performansı gösterdi. Bugün Viyana'da gerçekleştirilen OPEC toplantısı beklenirken Rus rublesi %0.3 yükseldi ve en büyük haftalık kaybını azalttı.

En iyi performansı Güney Kore won'u gösterdi. Para birimi %0.7 yükselerek altı günlük düşüşünü sonlandırırken Hindistan rupi'si kayıplarının bir kısmını telafi ederek %0.2 düştü.

Polonya tahvilleri gelişen ülke tahvillerindeki düşüşe öncülük etti. AMB kararının etkiyle 5 yıllık tahvil faizi 7 baz puan artarak %2.24 oldu.

Güney Kore 10 yıllık tahvil faizleri 5 baz puan artarak 4 haftanın zirvesini görürken Hindistan'da 10 yıllık faizler 3 baz puan arttı ve %7.74 oldu.