Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)


Kasım'da istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesiyle ABD tahvil faizleri düştü. Fed'in Aralık'ta faiz artırımına başlayacağına yönelik yatırımcı beklentisi desteklenmiş oldu.

ABD tahvil fiyatları, istihdam verisi sonrası 2 yıl vadeli tahvil faizlerinin 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinden sonra tekrar düştü. ABD'de istihdam Ekim'de 298,000 geldikten sonra Kasım'da 211,000 arttı. Bloomberg News anketinde yer alan ekonomistlerin medyan tahmini Kasım'da 200,000 istihdam olması yönündeydi.

İstihdam verisi, Fed'in 2008 sonrası acil önlemleri çerçevesinde rekor seviyelere düşürdüğü borçlanma maliyetlerini tekrar yukarı çekmesine ABD ekonomisinin dayanıklı olacağının altını çizdi. Ancak, veri enflasyonun hala gözetim altında olduğunu gösterdi ve yatırımcıları tekrar Perşembe günü AMB açıklamaları sonrası düşen ABD tahvillerine yönlendirdi. Politika yapıcılar aylardır Fed'in ilk faiz artırımından sonra kademeli olarak faizleri artıracağı sinyallerini vermişti.

New York'ta Nomura Holdings faiz stratejisi yöneticisi George Goncalves "Fed çok hızlı hareket etmeyecek ancak yine de bir adım atacaktır. Yani, tahvil piyasası rahatlamış oldu" dedi.

New York saatiyle 9:24'te, gösterge ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri 1 baz puan düşerek yüzde 2.31'e geriledi. Kasım 2025 vadeli %2.25 faizli tahvil fiyatı 1/8 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 1.25 dolar artarak 99 1/2'ye geldi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi Perşembe AMB açıklamarının yatırımcı beklentilerini karşılamamasıyla Mayıs'tan bu yana en büyük yükselişi kaydetmişti. İstihdam verisinin hemen ardından ise gösterge tahvil faizi 9 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Fed Başkanı Janet Yellen, bu hafta, faizleri artırmak için fazla beklemenin ekonomiye zarar vereceğini söylemişti. Veri açıklanmadan önce yapılan Bloomberg anketinde, traderlar Fed'in 15-16 Aralık toplantısında faiz artırma olasılığını %74 olarak görüyordu. 

 

(16:30'da güncellendi)