Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(güncellendi)

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü korudu.

Kuruluştan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "Baa3" ve not görünümünün "negatif" olarak teyit edildiği bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Moody's'in Türkiye'ye ilişkin not teyit kararı, ülkenin uzun seçim sürecinde korunan ekonomik direncini ve güçlü mali ölçütlerini yansıtıyor. Özellikle son 10 yıl boyunca azaldıktan sonra istikrara kavuşan düşük kamu borcu ve borçlanma yapısı, Türk lirasındaki değer kaybına ve beklenen küresel faiz artışına karşı olumlu direnç sağlıyor."

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk ekonomisinin büyüme performansını ve direncini koruduğunu belirterek, bu yılki büyüme tahmininin yüzde 2,9 olduğunu açıkladı.

Moody's'ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "Baa3" ve not görünümünün "negatif" olarak teyit edildiği duyuruldu.

Türk ekonomisine ilişkin tespitlere de yer verilen açıklamada, ülkenin son iki yılda yaşanan şoklara karşı direncini koruduğu belirtilirken, büyümenin bu yıl yüzde 2,9'a düşmesine karşın diğer yükselen piyasa ekonomilerine kıyasla yüksek olduğuna işaret edildi.

Türkiye'nin coğrafi büyüklüğü ve demografik özelliklerinin de "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu desteklediği vurgulanan açıklamada, ayrıca ortalama satın alma gücü paritesinin 19 bin 698 dolarla, "Baa3" notuna sahip diğer ülkelerden daha yüksek seviyede bulunduğu kaydedildi.

- "Türkiye'nin mali ölçütleri, aynı nota sahip ülkelerden çok daha güçlü"

Not teyit kararında, en büyük rolün güçlü mali pozisyon ve kamu bütçesinin oynadığı bildirilen açıklamada, şu analizlere yer verildi:

"Manşet mali ölçütler, ülke iki yıllık uzun bir seçim sürecini henüz tamamlamış olmasına karşın olumlu. Türkiye'nin borç yükü, 2009'dan bu yana 10 puan azalarak, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 33,5'ine geriledi. Moody's bu oranın 2015 yılında yüzde 34 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyor."

Öte yandan, açıklamada, yüksek dış finansman ihtiyacından kaynaklanan risklere de işaret edilirken, bu durumun özellikle küresel piyasalarda artan kırılganlıklar ve yükselen jeopolitik gerilimler nedeniyle kötüleştiği belirtildi.

Aynı zamanda, ekonomik büyümeyi desteklemek, kurumsal istikrarı iyileştirmek ve dış kırılganlıkları azaltmak için gerekli olan ekonomik reformların kararlılıkla uygulanacağına yönelik belirsizliklerin de risk teşkil ettiği savunulan açıklamada, Türkiye'nin finansal istikrarını korumasının kredi notu için büyük önem arz ettiği ifade edildi.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu Mayıs 2013'te "en düşük yatırım yapılabilir" seviye olan Baa3'e çıkarmış ve not görünümünü 11 Nisan 2014'te "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

(güncellendi)