Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "ekmeğe zam geleceği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bakan Çelik, özel bir TV'de katıldığı  programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bazı gazetelerdeki "ekmeğe zam geleceği" iddialarına ilişkin soruya Çelik, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirterek,  "Böyle bir şey söz konusu değil" dedi.  

Rusya ile yaşanan kriz sonrası gündeme gelen yaptırımları değerlendiren Çelik, diplomasinin devreye girmesi ve her iki ülkenin de üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracatının olduğunu ifade eden Çelik, yaş sebze ve meyve ihracatının 764 milyon doları bulduğunu, Rusya'dan ithal edilen tarımsal ürünlerin ise 3 milyarı geçtiğini anlattı.

Yaşanan krizden Rus çiftçisinin daha büyük zarar göreceğine işaret eden Çelik, "Yani biz 1 milyon tonun üzerinde buğday ithalatı yapıyoruz. Bunu durdurduğunuz zaman onun da Rus çiftçisine bir faturası söz konusu olacak. Türkiye'nin ithal ettiği ürünlere baktığınız zaman başta buğday olmak üzere çok farklı piyasalardan temin etme imkanı var" ifadelerini kullandı.

Diplomatik yolları zorlama gayreti içinde olduklarını ve bunu sürdüreceklerine işaret eden Çelik, Rus çiftçisinin cezalandırılması gibi bir durumun Türkiye'nin yaklaşımı olmadığına dikkati çekti. Çelik, "Rusya'nın da ergen davranıştan çıkması gerekiyor artık. Olgun bir devlet, köklü bir devlet davranışına mutlaka geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde karşılıklı ülkelerin zararı söz konusu olacak" dedi.

Yaş sebze, meyve ve diğer tarımsal ürünlerin ihracatıyla ilgili yılbaşından itibaren oluşacak herhangi bir sıkıntılı duruma yönelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında değerlendirmeler yaptıklarına işaret eden Çelik, alternatif piyasalar noktasında sorunlara çözüm aradıklarını kaydetti.

AA