Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:10'da güncellendi)

Altın, dolardaki yükseliş ve traderların dikkatlerini yeniden ABD'de faizlerin artırılacağına ilişkin beklentilere çevirmeleri ile birlikte, Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kaybının ardından geriçekildi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart , faiz artırımı için koşulların çok tatminkar olduğunu ve ABD ekonomisinin sağlam, ılımlı büyüme yolunda olduğunu söyledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi en büyük aylık kazancına doğru yöneldi. Yüksek faiz beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini diğer yatırım araçlarına oranla azaltıyor.

Altın geçen hafta, kısmen ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağına ilişkin beklentilerin halihazırda fiyatlara yansıdığı şeklindeki spekülasyona bağlı olarak yüzde2.6 sıçradı. Aralarında Citigroup Inc. ve Goldman Sachs Group Inc.'nin de bulunduğu bankalar, altının gelecek yıl düşmeye devam edeceği tahmininde bulundu. Metal düşüşünü üçüncü yıla genişleterek, 1998'den bu yana en uzun yıllık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Fed politika yapıları gelecek hafta toplanacak.

New York'ta  RBC Capital Markets küresel vadeli işlemler başkan yardımcısı George Gero, "Faiz artırımına yaklaştıkça, traderlar daha hassas hale geliyor," dedi ve "Bu durum dolara değer kazanması için daha fazla potansiyel sağlıyor ve altını zayıflatıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New Yorkk Comex piyasasında, yüzde0.8 düşerek, New York saati ile 11:33'te ons başına 1,075.20 dolara geriledi.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu tarafından üç gün sonra açıklanan verilere göre, altında net kısa (düşüş beklentisi ile açılmış) pozisyon sayısı, 1 Aralık haftası 17,949 kontrata ulaştı. Bu, verilerin tutulmaya başladığı 2006'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

INTL FCStone Inc., aylık raporunda, "Düzensiz grafik işaretleri ve umut vermeyen temel göstergeler ışığında, altının yukarı yönde potansiyeli sınırlı," dedi ve "En azından kısa vadede bize mola sağlayan gerçek, fon pozisyonlarının geçen hafta itibariyle kısa tarafta rekor seviyeye ulaşması. Bu mevcut hareketin sonlanmadan önce bir süre daha devam edebileceği anlamına geliyor. Aralık ayında, altının 1,050-1,125 dolar bandında kalmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Gümüş de Comex piyasasında düşerken, platin ve palladyum Nymex piyasasında değer kaybetti.

(21:10'da güncellendi)